2014.05.14. 10:00:00 4120 25

Az 1% nyomában: most az állatmentők miatt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A NAV több egyszázalékos adófelajánlás után is nyomoz, többek között az Országos Állatmentő alapítvány társszervezeteinél is. Ennek ellenére valószínűleg egészen május 20-ig gyűjteni fogják a felajánlásokat. Minden évben kiderül egy-két csalás az egy százalékokkal kapcsolatban, eddig már több mint 100 millió forintnyi adó mehetett gyanús szervezeteknek.

Állatmentés: vak kutyus - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Állatmentés: vak kutyus

Az Országos Állatmentő Alapítvány tavaly csaknem megháromszorozta előző évi eredményét, és már 35 millió forintot gyűjtött össze a személyi jövedelemadó egy százalékából. A hírverésre, úgy tűnik, idén sem sajnálja a pénzt. Az interneten az első (fizetős) helyen jelenik meg, ha az adózók a témában gugliznak. (Az adózók mintegy felére jellemző, hogy az adóbevallás május 20-ai határideje előtt lázasan igyekeznek valami értelmesebb célt találni, mint amire az állam fordítaná adójuk egy százalékát, ha már egyszer lehetőségük van arra, hogy rendelkezzenek a felhasználásáról.)

Miből gazdagodik a Google?

Márpedig korábban hasonló módszerrel került a támogatott civil szervezetek élére a százmilliókat összegyűjtő Daganatos.hu és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány is. Ez utóbbi két szervezetnél ma már különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a munkatársak pedig csak úgy juthatnak pénzhez az alapítvány bankszámlájáról, ha ahhoz a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) is hozzájárul.

A KEHI ugyanis 2012-ben azt a feladatot kapta, hogy vizsgálja meg, jogszerűen robbantak-e be a civilek világába azok a szervezetek, amelyek az elmúlt években látványosan szaporították bevételüket a személyi jövedelemadó egy százalékából, miközben a nagy múltú intézmények, mint amilyen a Heim Pál Gyermekkórház, jó, ha szinten tudták tartani az adófelajánlásból származó bevételeiket. Kockázatelemzés után tucatnyi alapítványnál és egyesületnél vizsgálták meg egyenként a számlákat. Az említett két szervezetnél azt találták, hogy a felajánlásokból származó bevételnek csak töredékét fordították alaptevékenységükre, miközben jócskán jutott pénz a működésükre és reklámra. A Daganatos.hu-nál például 2011-ben 339 millió forintnyi támogatásból 94 millió forint a működésre ment el.

A daganatos gyermekek családjának a támogatására egyenként legfeljebb 170 ezer forintot költöttek, kivéve, ha ismerősről volt szó; a kórházaknak beszerzett műszereket pedig egy közvetítőcéggel vetették meg, amely a gyártó által szabott árnak a duplájáért adta tovább az eszközt. A különbség baráti cégekhez került.

Mióta azonban a KEHI ellenőrzi bankszámláik forgalmát, jelentősen visszaestek a Daganatos.hu és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány kiadásai. A VS.hu értesülései szerint a reklámköltés teljesen eltűnt, a Google belőlük már nem gazdagodik, és a partnerek közül felszívódott az a vállalat is, amely korábban a drága műszerek beszerzője volt.

Gyanúsított még egy szál se

Bár a három szervezet vitatja, hogy kapcsolatban állnának egymással, a Daganatos.hu és a Gyermekmentő kuratóriumában tag az Állatmentő kuratóriumi elnöke, Gombár Györgyi is. Ez a szervezet most is zavartalanul toborozza az adófelajánlókat. Megkeresésünkre a Daganatos.hu Alapítvány úgy válaszolt, hogy a vizsgálat idején nem kívánnak nyilatkozni. A Legfőbb Ügyészség a VS.hu megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy az adóhivatali nyomozás határideje június 9-e, gyanúsítottat eddig nem hallgattak ki az ügyben.

Az elmúlt években hasonló sikereket ért el az adófelajánlások gyűjtésében a Gyermekrák Alapítvány is, amely a gyanús pénzköltések ellenére idén is zavartalanul folytatja tevékenységét. Már amennyiben nem rendíti meg az adózok bizalmát az a tény, hogy a Fővárosi Főügyészség néhány héttel ezelőtt kifogást emelt például az ellen, hogy a kuratórium elnöke magáncélra használja az alapítvány betegszállító autóját, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a Gyermekrák Alapítványnál. A vizsgálat határideje május 20-a, vagyis az adófelajánlások gyűjtése éppen akkor ér véget, és gyanúsított még nincs az ügyben – tájékoztatta a VS.hu-t az ügyészség.

A vizsgálatoknak ugyanakkor lett még egy következménye. Idén már szigorúbb korlátot szabtak a kedvezményezett civil szervezetek mértéktelen költekezésének. Az adófelajánlást három év alatt lehet elkölteni, és a felhasználás évében a felhasznált összeg 25 százaléka, de legfeljebb 25 millió forint mehet működésre, valamint további 10 százalék, de legfeljebb 10 millió forint hirdetésre.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...