2017.03.20. 17:34:57 11137 304

Állataink védelmében: A macskák ivartalanítása
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hosszú téli hónapok után lassacskán éledezik a természet, így a nőstény macskák sem „szüneteltetik” tovább az ivarzást. Ha nem figyelünk oda kedvenceinkre, elkerülhetetlen a túlszaporodás, egyre nehezebb megbízható otthont találni az apróságoknak, így szükségessé válhat az ivartalanítás.

Macska a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Macska a kertben

A nem kívánt szaporulatok elkerülésének érdekében csak az ivartalanítás nyújt tartós megoldást, azonban ennek a rutin műtétnek számos más előnye is van:

1. Kijáró, ill. kint tartott kandúrok párzási és területvédési marakodásának kivédése

A harapással és karmolással komoly sérüléseket ejthetnek egymáson, mely sebek hajlamosak elfertőződni. Ezúton halálos kimenetelű vírusos macskabetegségeket (pl. macskák fertőző leukémiáját, fertőző immunhiányos betegségét) is elkaphatnak egymástól.

2. Lakásban (is) tartott kandúrok jelölésének megszüntetése

Az ivarérett kandúrok erős illatú, nemi hormonokkal teli vizeletükkel jelölik meg és teszik tönkre tárgyainkat a lakásban.

3. Nőstények nyugtalanságának, hangos nyávogásának megszüntetése

A műtét után ezek a zavaró tünetek természetesen elmaradnak.

4. Daganatok, gyulladások valószínűségének csökkentése

A méh és az emlők megbetegedése sokszor elkerülhető az ivartalanítással, főleg ha az az ivarérettség előtt megtörténik.

Az ivartalanítást célszerű 6 hónapos korig, ideális esetben akár 3 hónapos korban elvégeztetni. Minél fiatalabb az állat, annál könnyebben gyógyul! Továbbá kialakult rossz szokások is kevésbé maradnak meg.

A műtét után még néhány napig fokozott figyelmet kell fordítani a macskánk állapotára. Takargassuk be és kényeztessük el kis kedvencünket, amíg újra lábra nem áll. A varratszedésig rendszeresen ellenőrizzük a vágás helyét.

A kandúrok gyorsabban fognak gyógyulni, mivel a herék eltávolításához csak két kicsi vágást ejtenek. A nőstény macskák kicsivel hosszabb ideig lábadoznak majd, hiszen náluk hasi műtét során a petefészkek és a méh eltávolításáról van szó.

Az ivartalanításhoz állatorvosunknál időpontot kell foglalni. Az állatorvosi rendelőkben lehetőség van informálódni a műtét előtti teendőkről, annak menetéről és a ritka komplikációkról.

Forrás: /macska.mancsok.hu/ivartalanitas.htm

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat.

Gyógyító kiskedvencek

Egy társadalmi izoláltságot vizsgáló felmérés szerint a korábbi erős közösségi hálózatok és kötelékek az elmúlt két évtizedben jelentősen meglazultak. A radikális kapcsolati változások miatt világszerte tapasztalható a tömeges elmagányosodás. A jelenséget a New York Times „magányjárványként”, újszerű népegészségügyi fertőző betegségként emlegette, melynek súlyos hatásai között tartható számon például a korai halálozás kockázatának növekedése is. De mi közük van mindehhez a kiskedvenceknek? Az alábbiakban ezt a kérdést igyekszünk körüljárni.

A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről

Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.