2014.12.05. 08:15:16 4284 20

"A mi országunk, a mi pénzünk" - ismét tüntettek Budapesten
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Néhány ezren tüntettek a korrupció ellen Budapesten az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért csoport szervezésében. A Kossuth téri demonstráción rendbontás nem történt. Volt viszont szónokverseny és sokatmondó transzparensek is.

Guy Fawkes-maszkot viselő tüntetők.  A tüntetők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Guy Fawkes-maszkot viselő tüntetők. A tüntetők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) "korrupt vezetőinek lemondását" és a NAV független átvilágítását, a korrupcióval szembeni zéró toleranciát követelik. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MIT KÖVETELTEK A TÜNTETŐK?

  • a NAV korrupt vezetőinek lemondását és a NAV független átvilágítását
  • zéró toleranciát a korrupcióval szemben
  • az állam tartsa tiszteletben a magántulajdonhoz való jogot, és ne nyúljon a magánnyugdíj-megtakarításokhoz
  • vonják vissza a pártközeli személyek és szervezetek közpénzből való támogatását lehetővé tevő törvénymódosítást A tüntetést a szónokversenyen induló Farkas Ottó és Somló Eszter (Népharag csoport) beszédeivel nyitották meg, akik a kormányzati korrupció ellen szólaltak fel, és polgári engedetlenségre buzdították az embereket - példakánt ülősztrájkot és útlezárásokat is emlegettek. „Sokan vagyunk, és nem fáradunk el!” - mondta Somló.

A tömeg ezután elindult a budai Várba. Ott a Kozmosz együttes koncertje után beszélt az egyik főszervező, Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő is, aki szintén a Népharag csoport nevében szónokolt. Vágó a rendezvény céljairól külön is nyilatkozott a VS.hu-nak.

Bár nem ez volt a legnagyobb tüntetés az elmúlt időszakban, de mindenképpen az egyik leghangosabb, a vonuló emberek dudákkal és kereplőkkel adtak még nagyobb nyomatékot a véleményüknek. Felröppent egy új rigmus is: „Lázár, Vida, rendszerhiba!” Ennek ellenére továbbra is az „Orbán takarodj!” és a „Mocskos Fidesz” voltak a legnépszerűbb mondókák.

A Clark Ádám tér felé haladó tömeg nagyjából pont megtöltötte a Lánchidat, amelyen játékpénzeket szórva vonultak át az emberek. A korábbi felvonulásokhoz képest kevesebb rendőr kísérte a tüntetőket.

Ahogy a tömeg felcaplatott a Várba vezető lejtőn, sokan lerövidítették az utat, és átvágtak egy lépcsőn. A rendőrök általában nem szokták engedni, hogy a tüntetők letérjenek a kijelölt útról, de most nem voltak ott, hogy meggátolják. A felvonulók közben azt skandálták: Stadiont a várba!

A korábban színpadként szolgáló platós kocsi kuplungja megadta magát a lejtőn, azonban a palota előtt egy rendes színpad várta a tüntetőket. A színpadon a Kozmosz zenekar egy Petőfi-átirattal kezdett - a demonstrációt kezdte átjárni a fesztiválhangulat.

A Kozmosz együttes szerint azért vettek részt a rendezvényen, hogy megmutassák, úgy is lehet élni, hogy nem nyalnak segget. Az énekes szerint ez volt Áder János köztársasági elnök első punkkoncertje (az államfő késő este lévén minden bizonnyal nem volt már hivatalában, a Sándor-palotában). Az együttes harmadik számát, a Kedves Vezetőt Orbánnak ajánlotta.

Beszédében Vágó Gábor örömét fejezte ki, hogy ezen az őszön valami megváltozott, mert az emberek elkezdtek kiállni magukért. „Hogyan nőtt hatvan millióval Mészáros Lőrinc vagyona, amikor milliók havi hatvanezerből élnek?” - ilyen és hasonló költői kérdéseket fel Vágó a kormánynak, amelynek tagjai szerinte Legyen ön is milliárdost játszanak kormányzás helyett.

Vágó mellett az Angliából 5 év után hazatért Farkas Ottó, a volt tűzoltó, Paul Tamás és a Greenpeace-től Szegfalvi Zsolt is felszólaltak a korrupció, a kormányzati visszaélések és az ország általános elszegényedése ellen. Közben a rendőrök is előkerültek, akik szép számmal vonultak fel a tér körül.

Karancsi Tibor, a '90-es évek olajbotrányának kirobbantója és a Korrupcióellenes Szövetség egyik alapítója szerint a rendszerváltás valójában csak arculatváltás volt, és ahogy a gyomot, a korrupt köztisztviselőket is ki kell gyomlálni. Karancsi elfogadhatatlannak nevezte, hogy a több ezermilliárdos olajcsalás vétkeseinek a nevét 85 évre titkosították, ezért petíciót indít az akták nyilvánosságáért.

„Mit ér a harag hatalom nélkül?” - tette fel végül a kérdést Karancsi.

„Szerveződjünk, hogy változtatni tudjunk! Holnap folytatjuk!” - zárta le az eseményt Vágó Gábor, aki elmondta, hogy a következő tüntetést december 16-ra tervezik. A beszédeket követően a tér percek alatt kiürült - a demonstráció békésen, összetűzések nélkül zajlott le.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...