2014.10.27. 08:53:47 5367 32

A Fidesz-székházat is ostromolták a tüntetők
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az internetadó elleni demonstráció egészen a Lendvai utcáig békés volt. A szervezők próbálták lefújni a tüntetést, ám a tömeg ekkor sem távozott, többen ott maradtak és a Fidesz-székház ostromlásába kezdtek. A híradások szerint vandalizmusba torkollott a tüntetés, és a Fidesz 48 órát kapott az új adónem teljes visszavonására.

Budapest, 2014. október 26. Résztvevők az internetadó elleni tüntetésen Budapesten, a Hősök terén 2014. október 26-án. MTI Fotó: Beliczay László - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Budapest, 2014. október 26. Résztvevők az internetadó elleni tüntetésen Budapesten, a Hősök terén 2014. október 26-án. MTI Fotó: Beliczay László

Előzmények

A kedden beterjesztett jövő évi adótervezetben tűnt fel, hogy a kormány megadóztatná az internetet. A tervezet szerint 150 forintot kellene fizetni minden megkezdett gigabyte adatforgalom után. A hír óriási felháborodást váltott ki az emberekből, ezért Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője még aznap közölte: 700 forintban maximalizálnak a kirótt kötelezettséget.

Kedd este mozgalom indult a Facebookon „Százezren az internetadó ellen” néven, egy tüntetést is bejelentettek vasárnap estére. A József nádor térre az adót névleg beterjesztő Nemzetgazdasági Minisztérium elé vártak mindenkit, hogy demonstráljon az új adónem ellen. Az eseményre fél nap alatt tízezrek jelöltek vissza. A tüntetés előtt 40 ezren ígérték oda magukat a helyszínre.

Vasárnap a hvg.hu miniszterelnökségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök maga találta ki a fizetési kötelezettség bevezetését az adatforgalomra. Állítólag a befolyt összegből a rendvédelmi erőknek adnának fizetésemelést.

Vasárnap a fociszurkolók is tömegrendezvényt hirdettek a Kossuth térre. Ők a szurkolói beléptetőrendszerek és a regisztráció, valamint a magyar foci színvonala miatt akartak tüntetni. Már akkor sokan felvetették, hogy a két társaság keveredni fog.

Békés volt a focidrukkerek megmozdulása

A futballszurkolók Kossuth téri demonstrációja jóformán eseménytelen volt. A szervező Ultras Liberi arra kérte a fanatikusokat és a drukkereket, hogy erre az alkalomra békéljenek meg egymással. Ezt meg is tették, nyugodtan tüntettek együtt a különböző szurkolói csoportok, közösen szidták a Magyar Labdarúgó Szövetséget.

A szervezők át akartak adni egy petíciót Orbán Viktor miniszterelnöknek, azonban a Parlamentben ezt nem vették át. Azzal indokolták ezt, hogy „nincsen munkanap”. Emiatt az ultrák bejelentették, további békés tüntetéseket fognak szervezni.

A rendőrség jelen volt az eseményen, de nem lépett közbe. Nem is volt miért, a legdurvább szabálysértés a petárdázás volt. A szervezők elég hamar, háromnegyed négykor meg is kértek mindenkit, hogy menjen haza. A tömeg viszonylag rövid idő alatt elvonult a Kossuth térről.

A Lendvay utcáig minden rendben volt

Az Internetadó elleni tüntetés este 6 órakor kezdődött a József nádor téren. A rendőrség már jóval előbb felvonult, a készenléti rendőrség sorfalat állt a Nemzetgazdasági Minisztérium bejárata előtt, a villanyoszlopokra kamerákat szereltek. Már a focidrukkerek eseményén is több helyről videózták a felvonulókat.

Több tízezer embert vártak a megmozdulásra, végül ennek csak a töredéke jött el. A szervezők becslései szerint 10-15 ezren lehetettek, máshol pesszimistábban 7-10 ezer körülire tették a létszámot.

Az esemény főszervezője Gulyás Balázs tartotta az egyetlen beszédet, miután bejátszották a fideszes Nyitrai Zsolt 2008-as szövegét, amelyet az internetadó ellen mondott. Gulyás többször kitért arra, hogy az emberek nem kérnek a netadóból. Bár rövidséget ígért, majdnem félórát beszélt.

Gulyás és a tüntetők egy 48 órás ultimátumot adtak a kormánynak: a vezetésnek keddig van ideje, hogy törölje az internetadó tervezetét.

A szervező beszédében kitért arra is, hogy a tervezett fizetési kötelezettség „visszavezetné Magyarországot az előző évezredbe”. Ezt a gondolatiságot erősítendő már a Facebook-eseményben megkértek mindenkit a tüntetés felelősei, hogy hozzanak magukkal elavult számítástechnikai eszközöket. A terv szerint ezeket a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt hagyták volna.

A tömeget többször felszólították, hogy tegyen el minden pártjelvényt, zászlót. Ezt azzal indokolták, hogy: „ez egy civil rendezvény, nem politikai esemény.” Azonban már ekkor többször felcsendült a „Viktor takarodj!”, a „mocskos Fidesz” és a „maffiakormány” rigmus.

Mielőtt elvonultak volna az Andrássy úton és a Hősök terén át a Lendvay utcai Fidesz-székházig, Gulyás megkérte a jelenlévőket, hogy tartsák fel mobiljukat, hogy látszódjon, milyen sokan vannak.

A Hősök teréig gyakorlatilag eseménytelen volt a vonulás. Néha spontán skandálások kezdődtek, de ezek hamar el is haltak. A tüntetők fegyelmezetten haladtak az Andrássy úton.

A Hősök terén Gulyás felmászott a középen álló Gábriel arkangyal szobor lábához, ahol a hét honfoglaló vezér emlékműve van. A hangosbeszélőn újra a közönséghez szólt. Megismételte a kormánynak adott 48 órás ultimátumot, és többször kifakadt az internetadóra. Megkért mindenkit, hogy a leharcolt informatikai kütyüket vigye át a Fidesz-székházhoz, de előtte elénekelte a közönséggel a Himnuszt. Ezután közölte: vége a tüntetésnek.

Már ekkor könyörögni kellett pár demonstrálónak, hogy másszon le a szobrokról. A tömeg skandálta is: „szálljál le!”

Székházfoglalás lett

Tüntetők egy csoportja az internetadó elleni demonstráció lezárása után a Fidesz Lendvay utcai székházánál, ahol kidöntötték a kerítés egy darabját és régi számítástechnikai eszközökkel dobálták az épületet 2014. október 26-án. MTI Fotó: Beliczay LászlóTüntetők egy csoportja az internetadó elleni demonstráció lezárása után a Fidesz Lendvay utcai székházánál, ahol kidöntötték a kerítés egy darabját és régi számítástechnikai eszközökkel dobálták az épületet 2014. október 26-án. MTI Fotó: Beliczay László

A Lendvay utcában eleinte szépen lerakták a kivénhedt eszközöket. Aztán egyre többen kezdték el dobálni a Fidesz-székházat a gépekkel. Először a kaput hajigálták, aztán az egyik melléképület ablakát.

Ekkor a tömeg nagy része átért a Hősök teréről. Több lett a rigmus is, zengett a „mocskos Fidesz”, az „Orbán takarodj!”, a „maffiakormány” és a „ria-ria-Hungária.”

Először egy, majd több ember mászott fel a székház egyik alacsonyan lévő erkélyére. Kirakták az Európai Unió zászlóját. A hajigálók ekkor betörtek több ablakot, szétverték a főépület rolóit, kidöntötték a kerítés egy részét.

A rendőrök már a kezdetektől ott voltak a Lendvay utcában, de sokáig nem avatkoztak be. Amikor a tüntetők már több ablakot szétvertek, a rohamrendőrök felvették a sisakjukat és sorfalat álltak a bejárat elé. Többször felszólították az embereket, hogy hagyják el a helyszínt. A tömeg válaszul azt skandálta: „magyar rendőr velünk van!”

A HírTV stábját egyenes adásban érte atrocitás. Császár Attila riportert fellökték, leöntötték valamivel, a kamerást is megrángatták. A rendőrség hetedik felszólításakor szépen elkezdte kiszorítani a tüntetőket. Gulyás Balázs a hangos bemondón a Dózsa György útnál álló demonstrálóknak többször elmondta, vége az eseménynek.

Órákig tartó farkasszem

A tüntetőket fokozatosan tolták ki a rendőrök a Lendvay utcából. Két óra hosszán át néztek farkasszemet. A demonstrálók többször elénekelték a Himnuszt, és kormányellenes rigmusokba kezdtek.

A szervezők, a Százezrek az internet adó ellen Facebook-oldalára kiírták, hogy a tüntetést lezárták és provokátorok jelentek meg.

Az eseménynek nagyjából este fél 11-kor lett vége. Ekkor már alig ötvenen lézengtek a helyszínen. Óvintézkedésből egy tucatnyi rohamrendőr a Dózsa György útnál maradt, egy másik osztag pedig megjelent a Kossuth téren. A Parlamentnél azonban rajtuk kívül senki sem volt.

Az internetadó elleni tüntetés és a székházostrom után Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője Facebook-bejegyzésében kijelentette, hogy békemenetet fog rendezni az amerikai befolyás ellen. Bencsik nehezményezte, hogy M. André Goodfriend, az Egyesült Államok megbízott ügyvivője is jelen volt a demonstráción, szerinte az USA a háttérben Orbán Viktor kormányának megdöntését szervezi.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...