2018.01.14. 15:22:24 13072 369

A digitális ügyintézés rejtelmei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valószínűleg a legtöbb olvasó rutinosan ír e-mailt, az okostelefonok elterjedésével pedig már vásárlásokat, csekkfeladást és az otthoni fűtés távolról történő bekapcsolását is végezhetjük. A hivatali ügyintézésnél sokan mégis tartózkodóbbak az elektronikus átállással kapcsolatban, pedig valljuk be őszintén, senki nem szeret órákat üldögélni az okmányirodában, vagy éppen a rendőrségen.

Tablet, laptop - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tablet, laptop

Az elektronikus ügyintézés széles körű elterjedése, az eljárások gyorsítása és az adminisztratív terhek csökkentése, a korszerűbb és hatékonyabb közszolgáltatások nyújtása érdekében egyre több hivatalnál van mód egyes ügytípusok elektronikus intézésére. Elektronikus ügyintézés biztosítására kötelesek például az államigazgatási szervek, önkormányzatok, bíróságok, 2018. január 1. napjától pedig már lehetőség van rá a rendőrségi ügyekben is.

Elektronikus ügyintézés alatt nem azt kell érteni, hogy írunk egy egyszerű e-mailt a rendőrségnek, hiszen személyünk hiteles azonosítása ilyen esetekben elkerülhetetlen. Ahhoz tehát, hogy otthonról kérhessük, miszerint vizsgálják felül a kiszabott helyszíni bírságot, némi előkészület kell. A szükséges programokat azonban egy alkalommal kell telepítenünk, ezt követően széles körben nyílik mód az elektronikus ügyintézésre, így hosszú távon rengeteg időt, sőt, költséget is megspórolhatunk. Nem kell kérelmeinket kinyomtatni, postára adni tértivevényesen, és a formanyomtatványok miatt feltehetően hiányosak sem lesznek.

Az elektronikus ügyintézés általános feltételei a következők:

Mindenek előtt szükség van úgynevezett Ügyfélkapu létesítésére, amelyet bármely természetes személy kezdeményezhet vagy személyesen az okmányirodában, vagy elektronikusan, amennyiben 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvánnyal rendelkezik. A regisztrációhoz meg kell adni egy szabadon választott egyedi felhasználói nevet és elektronikus levélcímünket (e-mail cím), ide érkezik majd az első belépéshez szükséges egyszer használatos kód.

Az elektronikus szolgáltatásokat ezt követően az úgynevezett Központi Azonosítási Ügynökön keresztül érjük el. A rövidítve KAÜ-nek nevezett azonosítás pár másodpercet vesz igénybe, egy gombnyomással el tudjuk érni az Ügyfélkapu oldaláról. Képzeljük el egy olyan kapunak, amin keresztül beléphetünk egy egységes felületre. Innét tölthetjük fel ugyancsak egy gombnyomással a hivatalok, rendőrség vagy akár bíróság részére címzett dokumentumainkat, illetve ugyanide fognak érkezni a válaszdokumentumok is.

A feltölthető dokumentumok legtöbb esetben készen elérhető formanyomtatványok, melyeket értelemszerűen kell kitölteni. A kitöltésük és a feltöltéshez szükséges aláírás az úgynevezett ÁNYK programon (Általános Nyomtatványkitöltő Program) keresztül lehetséges, ezt tehát telepítenünk kell a számítógépünkre.

A telepítéseket és regisztrációkat segédletek, leírások teszik egyértelművé, illetve igénybe vehetünk hozzá személyes és telefonos segítséget is.

Bár első ránézésre bonyolultnak és riasztónak tűnhet az elektronikus ügyintézés, csak a kezdeti lépéseken kell átesni, hogy kényelmesebb módon intézhessünk ügyeinket. Az ügyfélkapus regisztrációt és az ÁNYK program telepítését követően a számítógépen kitöltött formanyomtatványokat egy kattintással tölthetjük fel. Ezt követően könnyűszerrel küldhetjük meg a hivatalok részére szabálysértési ügyektől kezdve az objektív felelősséggel kapcsolatos ügyeken át a polgári lőfegyver ügyintézésig.

dr. Gombolai Éva

Forrás: DAS

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...