2014.10.31. 17:52:28 2613 18

Kísértetek, Jack és a többiek: Halloween-i szellemességek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Számomra mindig különleges nap volt a mai, a nagy családi szülinapozás ideje. Aztán ahogy teltek az évek, úgy nyert még több (sajnos nem mindig vidám) értelmet az október végi, november eleji időszak. Utazás, nagy család, temető, kezdetben könnyek, aztán csendes megemlékezések jellemezték az év ezen szakaszát. Az utóbbi időben viszont feltűnően elszaporodtak az ünnep környékén a vidám és/vagy félelmetes tökfejek.

Halloween | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Halloween | Fotó: 123rf.com

Ha Mindenszentek, akkor Halloween

Hiába minden ellenállás, a nyugaton épp virágkorát élő kelta hagyomány Magyarországra is beköltözött. Míg nagyjából 10 évvel ezelőtt a közös gyertyagyújtás, elhunyt szeretteinkre való csendes emlékezés volt ez és az elkövetkezendő néhány nap, addig napjainkban igyekszünk – ha fogalmazhatunk így –, derűsebben szemlélni az elmúlást. Hiszen ki tiltaná, ki kérné, hogy ez a nap csupa szomorúság legyen? Emlékezni vidáman, a boldog perceket felidézve is lehet. Talán az elhunytak is jobban örülnének ennek.

Hogy is kezdődött?

Megmondani már nem lehet, de valószínűleg nem egyik évről a másikra, hanem szépen fokozatosan érkezett a magyar „halottak napi” szokások közé a Halloween.

Halloween kicsiknek és nagyoknak is

Meg kell hagyni, ügyes (marketing) fogásokkal minden korosztály számára sikerült megkedveltetnie magát eme jeles eseménynek. A legkisebbeket a tök-, csontvázformájú és mindenféle félelmetes alakú édességekkel, rágcsálnivalókkal, na és persze a beöltözés hagyományával csábította el. A borzongani kívánóknak horrorfilmeket, félelmetes maszkokat, jelmezeket kínálnak. Közös családi program lett a töklámpás készítése, ahol apa, anya, nagymama, nagypapa együtt faragják ki az óriási zöldségből a vidám, vagy épp kicsit morcos „tökfejet”. Együtt gyönyörködni abban, ahogy a közös mű fejében fény gyúl - magával ragadó érzés.

A hagyománnyal először én is boldogult főiskolás koromban találkoztam először: a farsang után, a vizsgaidőszak előtt jól esett jelmezbe bújni és egy hatalmas bulival levezetni a felgyülemlett feszültséget. Nincs ez másként most sem, hiszen a 20-as éveiket taposó fiatalok előszeretettel vesznek részt kisebb vagy nagyobb Halloween partikon, nem sokat győzködve magukat: jó kis hagyomány ez, vezessük be/tartsuk meg Magyarországon is.

Amerikából jött-e…?

Nekünk már úgy tűnik, hogy igen, de valójában egy ősi kelta hagyományról van szó. Mai formája több nemzet, illetve kultúra elegyedésével alakult ki: a római Pomona-nap, a kelta Samhain újévi ünnep és a keresztény Mindenszentek hagyományaiból jött létre.

Az ősi hiedelmek szerint október 31., vagyis a kelta újév (november 1.) előtti éjszakán a legvékonyabb a határ az élők és a halottak világa között. Ilyenkor a holt lelkek megpróbálnak visszatérni közénk, keresik eredeti lakhelyüket. Ám a „szellemjárás” ellen védekezni kell: a kelták a tűzhely tüzét eloltva próbálták barátságtalan és hideg hellyé változtatni házukat, hogy az kevésbé tűnjön otthonosnak. Sőt, lepedőbe burkolózva szellemnek öltöztek, megtévesztve ezzel a valódi kísérteteket.

Ám ez volt a termés betakarításának, illetve elraktározásának utolsó napja is, amikor a kelta papok a hegytetőn gyülekezve, új tüzet gyújtva, termény- és állatáldozatokat bemutatva, a tűz körül táncolva jelezték egy időszak végét, a sötétség (talán a téli időszak) beköszöntét. A tűzből visszamaradt parazsat kiosztották a családok között, hogy távol tartsák a hideget és az ártó szellemeket, valamint új tüzeket gyújthassanak.

Az angolszász országokban a szellemek, boszorkányok is szerepet kapnak ezen a napon. A mai, Amerikából érkezett, de nálunk is terjedőben lévő szokás szerint a gyerkőcök szüleik kíséretében, „Csokit vagy csínyt!” felkiáltással, jelmezbe bújva, vidáman járnak házról házra, hogy minél több édességet gyűjtsenek össze.

De mégis, ki az a Jack?

Töklámpás | Fotó: 123rf.comTöklámpás | Fotó: 123rf.com

Ő Jack O’Lantern, a vidám tökfej, vagyis a töklámpás „ihletője”. A legenda szerint élt egy Jack nevű, részeges fickó, akihez egy szép napon bekopogtatott maga az ördög. A (minden bizonnyal akkor is pityókás) férfi nem ijedt meg tőle, felkergette egy fára, amire aztán keresztet rajzolt, így az alvilági figura nem mert lejönni onnan. Egy igen kedvező ígéret fejében Jack azonban leengedte: ennek ára az volt, hogy nem kísérti őt többé, és Jack nem kerül a pokolra.

Az italos félnótás azonban nem volt halhatatlan, egy szép napon szebb létre szenderült. Ám kicsapongó, részeges életmódja miatt Szent Péter nem engedte a Mennyországba, viszont a „sátáni” ígéret szerint a pokolba sem mehetett. Az ördög egy darab izzó széndarabot adott neki, amit Jack egy kivájt fekete retekbe/répába, vagy tökbe helyezett, hogy azzal világítson, bolyongva a két világ között.

Végezetül egy-két Halloween-i „finomság”

Ha túl vagy a tökfaragáson, és még mindig tombol benned a kreativitás, ráadásul még éhes is vagy, ne fogd vissza magad! A boredpanda.com gyűjteményéből bátran meríthetsz ötletet! Sőt, akár tovább is fejlesztheted őket! A képen látható ínycsiklandozónak nem igazán nevezhető étkekből összeállíthatsz egy komplett menüsort, amiből nem maradhat ki az „újrahasznosított” mártogatós sem, előétel gyanánt.

Sütemény Ujj formájában | Fotó: boredpanda.comSütemény Ujj formájában | Fotó: boredpanda.com

Hot Dog | Fotó: boredpanda.comHot Dog | Fotó: boredpanda.com
Szellemes habcsók | Fotó: boredpanda.comSzellemes habcsók | Fotó: boredpanda.com
Mártogatós előétel | Fotó: boredpanda.comMártogatós előétel | Fotó: boredpanda.com

Forrás: edenkert.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tesztett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...