2024.04.05. 17:47:14 6336 242

Amikor a rövidebb a nyerő – Négynapos munkaidő, teljes fizetés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a munka az élet elengedhetetlen eleme, sokan álmodoznak arról, hogy csak a legszükségesebb időt töltsék kenyérkereső tevékenységgel, hogy minél több minőségi időt tudjanak szánni a szeretteikre, a hobbijaikra, önfejlesztésre, új dolgok megismerésére, utazásra. Tömegek várják repesve a legjobb dolgot a héten: a hétvégét, valamint a munkaszüneti napok pihentető, energiatöltő, örömteli ünnepét. Tagadhatatlan, hogy időnként „szükséges rosszként” definiálják a hagyományos – és sokak szerint avíttá vált – munkával töltendő öt napot. Ám hogyan viszonyulnak a négy napra kurtított munkahét kérdéséhez?

Négynapos munkahét Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Négynapos munkahét Fotó:123rf.hu

Nem úgy van most, mint volt régen…

Néhány érv szerint ennek a létjogosultsága a modern technológia munkavégzést gyorsító képességével is okolható. Ami a legtöbb munkahelyen korábban működőképes és produktivitás-előmozdító faktorként volt jelen, manapság már sokak szerint leginkább hátráltatja a törekvéseket. A 19. századi gyári munkában életre hívott ötnapos hét az akkori (gazdasági) feltételeknek megfelelt – az emberek felkeltek, elmentek dolgozni, majd munkájuk végeztével hazatértek. Mindez azonban a technológiai innovációk korában számos munkakörnyezetben nem biztos, hogy ugyanolyan előnyöket hoz magával – több területen nem feltétlenül jár nagyobb teljesítménnyel a hosszúra nyújtóztatott munkaidő.

A heti négy munkanap bevezetésének tesztidőszakára már több helyen is sor került. Az Euronews idén februárban hírt adott arról, hogy egyebek mellett Németország 45 vállalata is elstartolt ezzel a kísérleti projekttel, mely leginkább a számos terület hatékonyságát megingató COVID-időszak alatt került a figyelmek fókuszába. A koncepció „receptje” egyszerű: a munkavállalók ugyanazért a fizetésért heti négy munkanapot dolgoznak. Az optimista megközelítések szerint mindez sokakat pozitív eredményekkel fog megörvendeztetni: a termelékenység, a munka és magánélet közötti egyensúly biztosítása, a mentális egészség megőrzése, valamint az elégedettség tekintetében egyaránt. Több kutatás is szól arról, hogy a túlmunka és a többletórák gyakran előidőzői a megbetegedéseknek, ugyanakkor a szuicid hajlamokat is felerősítik.

Az Unilever multinacionális cég jelenleg Új-Zélandon aktiválta a rövidebb munkahét – egy éven át tartó – próba periódusát. Az ottani ügyvezető igazgató, Nick Bangs meggyőződése szerint a régi munkamódszerek elavultak, ezért a céljuk elsősorban nem az idő mérése, hanem a termelékenység és a hatékonyság növelése. Terveik szerint, amennyiben a cég kísérlete sikeresnek fog bizonyulni, nagy eséllyel kiterjesztik más országokra is.

A kísérlethez csatlakozó cégek túlnyomó többsége – majd 90 százaléka – a folytatásban gondolkodik. Ennél is reménykeltőbb, hogy a megkérdezett vezetők 100 százaléka állítja, hogy a négy napra csökkentett munkahét jótékony hatással van az alkalmazottakra. Bár egyelőre a rövidített munkahét módszere nem felel meg minden üzleti modellnek, a nyomon követési felmérések szerint ez a projekt megnövelte a dolgozók jólétét (82% számolt be erről), többek szerint csökkent a frusztráció (50%), és a munka iránti érdeklődés is megnövekedett (32%).

További előnyként tartható számon a költségek csökkenése – ideértve az üzemeltetési költségeket, valamint a dolgozók különféle munkával kapcsolatos kiadásait (pl. ingázás, kávék a nap folyamán, ebéd stb.). Ha csak egy nappal is, de megnövekedhet a szabadidő, mely több lehetőséget kínál a magánéletre, a kapcsolatok ápolására, a hobbikra és a pihenésre. Abból kifolyólag, hogy az emberek több időt tölthetnek a szeretteikkel és azokkal a tevékenységeikkel, amelyekre a munkaidő miatt nincs lehetőségük, csökkenhetnek a mentális problémák is. A munkáltatók pedig abban reménykednek, hogy lojálisabb, elkötelezettebb, és boldogabb alkalmazottakat láthatnak a munkahelyeken, akik minőségibb munkát végeznek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jeges teák változatosan

Lassan kopogtat az ajtón a forró nyár, így gyakrabban támad kedvünk hűsítő-frissítő, igazán jól eső hideg vagy jéghideg italokat fogyasztani. Az otthon kevert jeges teáknak számos előnyük van, hiszen amellett, hogy könnyen elkészíthetjük azokat, a kreativitásunkat is szabadon engedhetjük. És még valami: a magunk gyártotta jeges teák egészségesebbek lehetnek boltban vásárolt társaiknál, mi több, olcsóbbak is.

Nekik elnézzük a „szúrós” kedvet – Ezért szeretjük a kaktuszokat

Ezek az egzotikus, alakgazdag és virágokkal is ékeskedő, szívós és könnyen alkalmazkodó növények nem csak a szenvedélyes virággyűjtők kedvenceiként tarthatók számon. A száraz levegőjű szobákba ugyancsak javasolt elhelyezni ezeket a hálás növényeket, melyek aztán élő díszekként is esztétikus látványt nyújtanak. Ismerkedjünk kicsit a kaktuszfélék különleges családjával.

Az öregedés: amitől a legtöbb ember fél, pedig nem kellene

Az öregedéstől való félelem ma már szinte minden korosztályban tetten érhető, és egyértelműen negatív hatást gyakorol az egészségre és jóllétre. Bár régidők óta sokan abban reménykednek, hogy egyszer mindenki számára könnyen hozzáférhetővé válik az örök fiatalság széruma, ezidáig még nem került sor erre. Néhányak szerint viszont nem érdemes emiatt aggodalmaskodnunk, hiszen egy véges térben nem bizonyos, hogy létezhet az örökéletűség ajándéka. Mit tehetünk hát?