2017.10.06. 10:14:25 9912 257

Védelem a munkáltatói felmondás ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A munkáltató a felmondási jogát nem gyakorolhatja korlátlanul. A törvény kifejezetten rögzíti azokat a követelményeket, amelyeket be kell tartania. Ha ezek nem teljesülnek, akkor a munkáltatói felmondás jogellenes. Most ezeken a korlátokon belül a felmondási tilalmak eseteit vesszük számba.

Elbocsátás, felmondás | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elbocsátás, felmondás | Fotó: 123rf.com

A Munka Törvénykönyvének 65.§-a alapján nincs annak akadálya, hogy a munkaviszonyt bármelyik fél felmondással megszüntesse. A munkáltató számára azonban a törvény többlet terhet ró ennek kapcsán.

A munkáltató ugyanis jogszerűen nem szüntetheti meg felmondás útján a jogviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, a GYED és GYES időtartama alatt, a nő emberi reprodukciós eljárás során történő kezelése alatt, de legfeljebb annak megkezdésétől számított 6 hónapig, valamint a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálat időtartama alatt. A mostani cikkben elsősorban a gyermekvállalást érintő eseteket nézzük át.

A várandósság és a reprodukciós eljárás esetei

A korábbi Munka Törvénykönyve lehetővé tette azt, hogyha a várandós nő nem közölte állapotát a munkáltatóval, akkor is jogellenesnek számított a munkáltatói felmondás. Ez visszaélésekre is adhatott alkalmat. A jelenlegi szabályozás akkor nyújt védelmet a várandósság és a reprodukciós eljárás (inszemináció vagy lombik eljárás) időtartama alatt a nő számára, amennyiben igazolható módon tájékoztatja a várandósságról a munkáltatóját. Ha a tájékoztatás igazolható módon megtörtént (például e-mail útján az orvosi igazolás megküldésével) és ennek ellenére a munkáltató él a felmondással, akkor a felmondás eleve jogellenes lesz. Ugyanakkor a munkáltatónak megvan a lehetősége, hogy amennyiben a felmondás közlését követően tájékoztatja őt a nő a várandósságról, vagy, hogy emberi reprodukciós eljárásban vesz részt, akkor e tájékoztatástól számított 15 naptári napon belül a munkáltató írásban visszavonhatja a felmondást.

Fontos rendelkezés, hogy amíg a védelem a várandósság teljes időtartama alatt fennáll (majd azt követően is), addig az emberi reprodukciós eljárás időtartama alatt maximum csak 6 hónapig illeti meg a védelem, és kizárólag a nőt. Ebből az következik, hogy amennyiben pl. a lombik eljárás ezen az időszakon túllép, akkor felmondást már sajnos jogszerűen közölhet a munkáltató.

Szülési szabadság, GYED és GYES időtartamának esetei:

A szülési szabadság főszabály esetén szintén a nőt illeti meg. Ennek időtartama 24 hét, azaz 168 nap. A munkáltatónak a szülési szabadságot úgy kell kiadnia az édesanya részére, hogy legfeljebb 4 hét a szülés várható időpontját megelőzze. Általánosságban elmondható, hogy ennek az időtartamnak az elteltével nyílik meg a GYED időtartama a gyermek 2 éves koráig, majd ezt követően beszélünk GYES-ről a gyermek 3 éves koráig.

Érdekesség, hogy GYED-re és GYES-re már az édesapja is elmehet. Ebben az esetben a felmondási védelem a munkáltatói felmondással szemben Őt illeti meg. Ugyanakkor a GYED-extra esetében már megváltoznak a szabályok. A GYED-extra lényegében azt jelenti, hogy a gyermek 6 hónapos korától az édesanya már visszamehet dolgozni, akár rész-, akár teljes munkaidőben. Ebben az esetben fontos, hogy ilyenkor a munkáltatói felmondási védelem megszűnik vele szemben, tehát a továbbiakban nem lesz védett.

A fenti védelem a munkáltatói „sima” felmondás esetére vonatkozik. Ugyanakkor annak nincs akadálya, hogy a felek a munkaviszonyt a fenti időtartamon belül közös akarattal szüntessék meg, vagy a munkáltató azonnali hatályú felmondással éljen, ha annak feltételei fennállnak (például a munkavállaló jó hírnevét sérti a közösségi portálon a munkáltatónak).

Bízunk benne, hogy a fenti esetekre vonatkozóan eligazítást adhattunk Olvasóinknak.

dr. Burján Zsuzsanna

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.