2023.11.11. 15:29:40 6501 235

Változások a szülő-gyermek kapcsolatban – Milyen századunk gyermeknevelési forgatókönyve?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem szükséges tudósnak lennünk ahhoz, hogy kijelenthessük: a 21. századi gyermeknevelés mibenléte több aspektusban is eltér a korábbi korokétól. Noha tagadhatatlan, hogy a nevelés (régen is, ma is) egy összetett folyamatként tartható számon, mely szüntelenül formálódik mind élményben és tapasztalatban, mind pedig a kihívások tekintetében. A századunkra e téren beállt változásokban kimagasló szerepük volt és van a társadalmi és technológiai előrehaladásnak, a sokrétű kulturális normáknak, és még számos egyéb tényezőnek.

Lelkisegély - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lelkisegély

Mi változott?

Az előbb felsorolt tényezők mellett pedig a hagyományos szülői szerepek és értékek is átminősültek, a kihívások – a korábbiakhoz képest – egyedivé váltak. Az individualizmusra, azaz az egyén által kitűzött célok megvalósítására, boldogságára, függetlenségére való törekvés hangsúlyosabb lett. A szülők egyre szélesebb körben a gyermekeikkel való pozitív, gyakran baráti, kapcsolatok kiépítésére törekednek.

További változások:

  • a szülői szerepek viszonylatában manapság nagyobb a két nem közötti egyenlőség

  • megnövekedett az egyszülős és vegyes családok aránya

  • a digitalizáció a nevelésbeli nézeteket is egyértelműen (át)formálja

  • a szülők mentális egészségét illetően is megnőtt a tudatosság

  • megjelentek az alternatív oktatási modellek

  • a hagyományos ún. tekintélyelvű (szigorú szabályok lefektetése, a gyermeki engedetlenség büntetése stb.) nevelés is figyelemre méltóan módosult

  • megtörtént az elmozdulás a demokratikusabb nevelés irányába, melyben a fókusz a szülő és gyermek közötti együttműködésre, a közös döntéshozatalra és problémamegoldásra, a nyílt és őszinte kommunikációra kerül át.

A posztmodern kor egyik nagy kihívása a munka és a magánélet közötti harmónia megtalálása. A gyermekét mindenben támogatni, haladásában segíteni kívánó szülő karrierjében a rugalmasság mérvadónak bizonyul. A nézetek, a gyermeknevelési, együttélési forgatókönyvek szinte szülőnként változnak, így bár nehéz (lehetetlen?) mindenben egyetérteni, mégis akad egynéhány álláspont, melyekben kialakulhat a konszenzusos helyzet.

Erőteljes (utó)hatások

Már évtizedekkel ezelőtt végzett vizsgálatok rámutattak arra, hogy a korai szülő-gyermek kapcsolat jelentős befolyással van a gyermek érzelmi viselkedésére és kognitív képességeire egyaránt. Az, hogy a szülő hogyan bánik a gyermekével, hogy milyen a vele kialakított kapcsolata, vagy éppen a nevelési stílusa (korlátozó, engedélyező, harmonikus stb.), elvei, magatartása, szabályai, az erőteljes összefüggésben van a gyermek személyiségfejlődésével. Továbbá arra is hatással van, hogy milyen lesz a gyermek közösségével kialakított kapcsolata, társas készségei. Hogy tovább menjünk: a felnőttkori viselkedési zavarok és a különféle mentális betegségek kialakulásában is van szerepe.

Mióta Gary Chapman nevesítette a szeretetnyelveket, egyre több szülő is tudatosabban figyel mindezek gyakorlati megvalósítására. A szülő-gyermek kapcsolat szempontjából is elmondható, hogy számottevő a minőségi idő, az osztatlan figyelem érvényesülése. Ebben az esetben nem kitét a költséges időtöltéssel és programokkal való előrukkolás, annál inkább a közösen végzett, akár mindennapi, egyszerű tevékenységek beiktatása. Lehet ez egy séta az erdőben; egy közösen létrehozott könyvklub, melyben megbeszélhetik olvasmányélményeiket, benyomásaikat; egy családi társasjátékozás; kreatív tevékenységek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...