2015.01.20. 14:11:36 9942 53

Rügyvizsgálattal ellenőrizd, hogy rendben lesz-e a termésed!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha továbbra is ilyen enyhe marad a tél, akkor a gyümölcs- és zöldségtermelő kertészeknek komolyan aggódniuk kell majd a kora tavaszi fagyok miatt. A rügyvizsgálattal ellenőrizhető, hogy okozott-e károkat a fagy, vagy felesleges az aggodalom. Ismerd meg Bálint gazda technikáját, és használd, amikor szükséges!

Cseresznyefa rügy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cseresznyefa rügy

Az enyhe tél és a fagyveszély

Az édenkert.hu egy hasonlóan enyhe tél idején interjúvolta meg Bálint gazdát, aki nagyon hasznos tanácsokat oszt meg arról, hogy mit érdemes ilyenkor figyelni, és melyik az a pont, amíg nincs semmi probléma.

A hideget jól bírják a növények, hiszen ilyenkor télen nyugalmi helyzetben vannak, így ha normális téli időjárás van, akkor aggodalomra nincs ok. A legtöbb növény még a -20 fokos hideget is átvészeli, a kényesebbeket, pedig megvédhetjük a fagyok ellen. A probléma akkor kezdődik, hogyha enyhe időjárás van, és a nyugalmi állapot helyett hajtani kezdenek a gyümölcsfák és az évelő növények.

Folyamatosan meleg rekordok dőlnek meg ezen a télen, ami valószínűleg idő előtti rügyezéshez fog vezetni. A baj ezzel csak az, hogy egy friss, fiatal kis rügyet már a legkisebb fagy is megviseli. Sőt, csupán a fagy közeli hőmérséklet is. Ráadásul az enyhe idő a kórokozóknak is kedvez, így ha a növények átvészelik az esetleg visszatérő hideget, tavasszal mindenképpen ügyelni kell a fertőzésekre, és az úgynevezett lemosó permetezéssel lehet védekezni.

Mit figyelj a rügyeken?

Ha megfogadod Bálint gazda tanácsait, akkor egy cseresznye vesszőn ellenőrzöd majd a rügyek megjelenését és milyenségét. A cseresznyefa ága különösen alkalmas a vizsgálatra. Egyszerűen vágj le egy vesszőt, keress rajta rügyeket, és vágj félbe egyet hosszában. A rügynek belül zöldnek kell lennie a teljes felületén.

A fagyás barnás elszíneződést okozhat benne. Ha csak a csúcs barna, akkor nincsen semmi ok az aggodalomra, még ki hajthat a virág és beporozhatják a méhek, lehet belőle gyümölcs. Ha viszont az alapja vagy esetleg az egész barna belülről, akkor sajnos megfagytak a rügyek, nem igazán számíthatunk termésre.

Amíg tehát zöld belsejű rügyeket látunk, nem kell félnünk attól, hogy termés nélkül maradunk. Ha az időjárás nem kezd erősebb felmelegedésbe, és elkerülnek minket a fagyok is az enyhe tél után, akkor a rügyek nem fognak megduzzadni és tovább hajtani.

Forrás: edenkert.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Régi háztartási praktikák, melyek most is működnek

A gyakorlatias, tapasztalatra és bölcs meglátásokra alapozott, leleményes háztartási praktikáknak köszönhetően fejfájások egész sorozatától kímélhetjük meg magunkat. Ezekre mindannyiunknak szükségünk van, hiszen csak két kézzel felvértezett emberi lényekként létezünk e teendőkkel telezsúfolt világban. Jól jön néha nagyanyáink ötlettára ahhoz, hogy gördülékenyebbé, hatékonyabbá és termelékenyebbé formálhassuk a mindennapjainkat. Ezekből hoztunk most egy csokorra valót.

Mini édenkert? Varázsolj magadnak!

A kertek ősi hazájában, Japánban azt tartják, hogy rendkívül boldognak nevezheti magát az az ember, akinek a keze, öle tele van virágokkal. Nálunk pedig az a hír járja, hogy mindazok, akik a virágot szeretik, csakis jó ember hírét kelthetik. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen virágokkal, díszfákkal, valamint cserjékkel formálhatunk magunk köré olyan mini édenkertet, melynek látványa és gondozása egyaránt üdítő hatással van testre és lélekre egyaránt.

Esküdni mernék! – Kedvenc esküvős filmjeink, ha már itt a május

A madarak csicseregnek, a méhek döngicsélnek, szerelem van a levegőben, amit az egyre többször felharsanó esküvői harangok, vagy éppen a hangosan dudáló esküvői menet is egyértelműen jelez. Hiába, a május a szerelem, így az esküvők hónapja is, szeptember-októberig nincs is megállás, már ami a lagzikat illeti.