2024.05.07. 12:32:23 4720 200

Mini édenkert? Varázsolj magadnak!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kertek ősi hazájában, Japánban azt tartják, hogy rendkívül boldognak nevezheti magát az az ember, akinek a keze, öle tele van virágokkal. Nálunk pedig az a hír járja, hogy mindazok, akik a virágot szeretik, csakis jó ember hírét kelthetik. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen virágokkal, díszfákkal, valamint cserjékkel formálhatunk magunk köré olyan mini édenkertet, melynek látványa és gondozása egyaránt üdítő hatással van testre és lélekre egyaránt.

Rózsák a kertben Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rózsák a kertben Fotó:123rf.hu

Az egy- és kétnyári virágok, melyek hírnevüket és kedveltségüket változatos színüknek, pompás illatuknak köszönhetik, a házikertek nélkülözhetetlen „ideiglenes” lakóivá váltak. Bár némi nehézséggel és kiadással jár, hogy a legtöbb ilyen dísznövényfajtát – ahogyan azt a nevük is sugallja – minden évben újra kell vetni vagy ültetni, mégis az általuk előidézett látvány és érzés miatt mindenképp megéri a fáradságot. Mivel ezen növények esetében beleeshetünk a bőség zavara által előidézett állapotba, nehéz lehet eldönteni, hogy mely fajokat részesítsük előnyben. A jó hír viszont az, hogy az újraültetések szükségessége magában hordozza a változatosság és változtathatóság lehetőségét is. Ilyen csodás kerti szemetgyönyörködtetők lehetnek példaként:

A kerti szegfű – ez a kétéves, kellemes illatú kerti díszvirág júniusban pompázik. A szegfű magjait június elején szükséges hidegágyba vetni, majd ablakkal és nádárnyékolóval takarni. Miután a magok (18-20 fokon) pár napon belül kicsíráznak átültethetjük azokat a szabadföldi ágyba.

A vaníliavirág – nevét a vaníliára emlékeztető illatának köszönheti. Ez a Dél-Amerikában őshonos palántáról ültethető, többéves, 30-60 cm magas, ibolyaszínű virágzatú növény nagyon kedveli a napfényt és a meleget.

A vízifukszia – fehér, rózsaszín és piros szirmokkal rendelkezhető lágyszárú, vízigényes növényke, a félárnyékos helyen lévő virágágyakban júniustól őszig folyamatosan virágzik.

A kerti vasfű – egy olyan hibrid virágfajtának minősül, melyet több faj keresztezéséből állítottak elő. Az eredmény egy ernyőszerű virágzatú, szőrös és érdes, több színben pompázó növény, mely szereti a közepes tápigényű talajokat és a napfényt egyaránt. Kiskertekben, balkonládákban és kőedényekbe helyezetten egyaránt jól mutat.

A „virágok királynője” is szívesen trónol a gondozott virágoskertekben

Sokan nem vonják kétségbe a kijelentést, mely szerint egyetlen kertből sem hiányozhat a „virágok királynője” titulust magának tudó rózsa sem. Ezért méltán ékesíthetjük kertjeinket a rózsa számos típusával, így például:

  • a geraniumpiros színű Ilona rózsával,

  • az erős növekedésű és fodros szélű White Weekend rózsatípussal,

  • a skarlátpiros Madelonnal,

  • az intenzív aranysárga színű Aalsmeer Golddal,

  • vagy éppen a hosszú és kecses, középrózsaszín Eiffel Towerrel.

Örökzöldek mint kerti ékességek

Sok kertbarát szívesen látja mini paradicsomában az örökzöld növényeket, melyek télálóbbnak bizonyulnak lombhullató társaiknál. Folyamatosan formálódó kertünkbe ültessünk példaként:

Japán babérsomot – mely embernagyságúra növekszik és ritkásan fogazott, sárgás-zöldes levelei 10-20 cm hosszúak. Előnye, hogy mind szobanövényként (ilyenkor nagyobb ládába ültetve), mind pedig kiültetve esztétikus látványt nyújt a szemlélőnek. Kívánja a sok nedvességet és a tápanyagban gazdag talajt.

Bőrlevelű orbáncfüvet – ez az alacsonyan növő (20-30 cm) félcserjetípus akár sűrű növényszőnyeget is képezhet a kertekben. Fénytelen, bőrszerű levelei világoszöldek és 6-8 cm hosszúak. Kedveli a nedves (vagy könnyen öntözhető) talajokat, mely növény, akár gyeppótlóként is ültethető.

Közönséges tűztövist – ez a széles kúp alakú, talaj tekintetében nem válogatós, gyakran tövisekben végződő, lándzsás levelű örök- vagy félörökzöld bokortípus, akár 3 m magasra is megnőhet. Sárgás-fehér virágai májusban nyílnak, a nyár végén pedig vöröses termésével díszíti a kerteket. A metszést jól bíró tűztövis, akár sövénnyé is alakítható.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...