2015.05.07. 09:13:40 6667 159

Öt Templom Fesztivál kezdődik Győrben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tizedik alkalommal rendezik meg az Öt Templom Fesztivált Győrben; a csütörtökön kezdődő programok a hitről, az elfogadásról, a vallások közti párbeszédről szólnak – tájékoztatta a szervező Karzat Színház Nonprofit Kft. az MTI-t.

Öt templom fesztivál | Fotó: ottemplom.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Öt templom fesztivál | Fotó: ottemplom.hu

A május 11-ig tartó koncertek, kiállítások és előadások helyszínéül az újvárosi városrész Kossuth Lajos utcájának templomai szolgálnak: az öt különböző felekezetű templom – római katolikus, görög katolikus, református, zsidó és evangélikus - az európai kulturális sokszínűség értékeit, a kultúrák és vallások közötti másság elfogadását és megértését hirdetik.

A Budapest Bár idén is fellép a fesztiválon a tavaly kifejezetten erre az alkalomra írt klezmerműsorával, emellett a Kiscsillag zenekart, Bíró Eszter dzsesszénekest, Lovász Irén népdalénekest és a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeit is hallhatja a közönség.

A gyermekeknek a szlovén Matija Solce Pulcinella címmel zenés bábelőadást tart, amelynek középpontjában az elfogadás áll.

A most alakuló Menház Színpad első öt előadása a fesztivál keretében látható. Az előadások főszereplői Vári Éva, Haumann Péter, Kálloy Molnár Péter, Csákányi Eszter és Szacsvay László lesznek. A záróeseményen pedig a fiatal berlini zenészekből álló Knoblauch Klezmer Band játszik.

70 lélegzetvételnyi csend címmel május 7-én nyílik a Zsinagógában a Honvédelmi Minisztérium Tábori Rabbinátusának vándorkiállítása a holokauszt hetvenedik évfordulójának alkalmából. A tárlat az üldöztetés éveiben is jelenlévő emberségnek, a magyarországi zsidómentőknek állít emléket.

A Menházban május 9. és 11. között látható helytörténeti kiállítás látható, amely a zsidóság hétköznapjait, ünnepeit, vallási szokásait és a szertartásoknál használt liturgikus tárgyait mutatja be.

Május 8-án és 9-én Hozzád emelem… címmel tartják a Magyar Egyházzenei Társaság 12. kongresszusát a Zsinagógában, ahol a különféle felekezetek liturgiai és egyházzenei értékeit mutatják be.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.