2014.10.12. 20:37:44 7845 54

Ősszel is ízesen - az ősz kedvelt fűszerei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha eljön az ősz, az nem csak bizonyos zöldségek, gyümölcsök előtérbe kerüléséhez vezet, de egyes fűszerek is nagyobb hangsúlyt kapnak a konyhában. Már ízük és illatuk miatt is igazi „hideg” ízesítők ezek, hiszen ha megcsapja orrunkat például a fahéj illata, vagy megkóstoljuk ezt az indiai fűszert, akaratlanul is a csapadékosabb, hűvösebb időjárás jut róla eszünkbe. Ám, finom aromájukon kívül még rendelkeznek néhány előnyös tulajdonsággal.

Gyömbér | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyömbér | Fotó: 123rf.com

Fahéj

„Megillatolva” még a Karácsony is be-bevillan, de már ősszel beindul a szezonja.

Emésztési zavarokra kiváló, hiszen fokozza a gyomornedvek elválasztását, az emésztőmirigyek működését. Fogyasztásának köszönhetően a tápanyagok könnyebben felszívódnak, továbbá fertőzésgátló hatása sem utolsó. Ezen felül a vércukorszintet is karban tartja. A nők imádják (vagy mostantól imádni fogják), hiszen öregedésgátló hatása is ismert, továbbá a cellulitisz ellen is hatékony lehet. Hogy fokozzuk népszerűségét, meg kell említenünk vágykeltő tulajdonságát is.

A karácsonyi sütin és nagyi fahéjas, almás pitéjén túl kompótok, gyümölcslevek és – levesek, saláták, fagyik, bizonyos helyeken a rizs ízesítője is lehet.

Tipp: kávéfőzéskor a lefőzni kívánt kávéra tegyünk egy pici fahéjat. Feldobja reggeli fekete italunkat.

Szegfűszeg

Őrleményként, de inkább egészben használják a szegfűszegfa ki nem nyílt, illatos, szárított virágbimbóját.

Ha eddig csak a kompót és a forralt bor jutott eszedbe róla, most eláruljuk: nem csoda, hogy számos szájhigiéniás termékben is megtalálható, hiszen frissíti a leheletet. Sőt, a fogászatban is alkalmazzák, helyi érzéstelenítőként, illetve fertőtlenítőként. Baktériumellenes hatása sem utolsó, mely az eugenol nevű anyagnak köszönhető.

A fent említett finomságokon kívül egyéb desszertek, befőttek, krémek, pudingok, parfék, levesek, savanyúságok, mártások, húsételek ízesítője is lehet.

Gyömbér

Nemcsak a méltán híres „gyömbérszörp” adalékanyagáról van itt szó. Nálunk elsősorban desszertek ízesítőjeként alkalmazzák, ám a fűszeres polcon kívül házi patikánkban is helyet kell, hogy kapjon. Arról már beszéltünk, hogy a megfázás elkerülésére, enyhítésére nincs jobb egy bögre gyömbérteánál, ugye? Nos, ezen kívül emésztést segítő, fokozó hatása sem utolsó. Serkenti az étvágyat, és enyhíti a gyomorgörcs, felfúvódás, hasmenés kellemetlen tüneteit.

Ha mindez még nem győzött volna meg, íme még néhány nyomós érv a gyömbér fogyasztása mellett: kálcium, magnézium, vas, foszfor, kálium, nátrium, A-, B-komplex, C-vitamin és különböző ásványi sók.

Tipp: ha ún. „utazási betegségben” szenvedsz, indulás előtt fél órával fogyassz egy kevéske gyömbért, hogy elkerüld a hányingert, szédülést, émelygést. Csípős íze miatt hús- és halételek ízesítésére is használhatod.

Kurkuma

Kurkuma  | Fotó: 123rf.comKurkuma | Fotó: 123rf.com

Ez a fűszer- és gyógynövényként is funkcionáló fűszer a benne lévő kurkuminnak (5%) köszönhetően ízületi problémákra gyakorolt pozitív hatása miatt válik egyre népszerűbbé, keresettebbé. Továbbá ételek adalékanyagaként is remekül szolgál, jellegzetes színt és ízt adva ezeknek.

Szerecsendió

Az Indonéziából származó fűszert a népgyógyászat előszeretettel alkalmazza hányás, hasmenés, álmatlanság, szájfekély, gyomorhurut, reuma kezelésére.

A kevésbé népi felhasználási módja szerint nagy mennyiségben kábítószerként is funkcionál, ám a szakértők véleménye ezzel kapcsolatban megoszlik.

Tanulmányok szerint bír még antibakteriális, gyulladáscsökkentő, rákellenes és gombaölő hatással is.

A konyhában édességek, levesek ízesítője lehet.

Tipp: nálunk a sóska és a spenót elképzelhetetlen nélküle. Tejszínes-húsos tésztákhoz is ajánljuk!

Forrás: eletmodkozpont.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.