2023.10.04. 17:20:00 8349 274

Ne tökölj a tökkel: Keverd rizottóba!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vannak olyan nyárias receptek, amelyek egy-egy elemét átmentve, a többit pedig ősziesebbre cserélve egy új, és izgalmas ételt kaphatunk. A citrom helyett most a sütőtök lesz a sláger, és akár hiszed, akár nem, még az olasz gasztronómia is előszeretettel épít rá.

Sötőtökös rizottó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sötőtökös rizottó

Nálunk nem igazán ismert étel a panírozott sütőtök virág, ellenben a rizottót szinte mindenki imádja. Így a megszokott gomba mellé az ősz narancssárga vitaminbombáját társítva egy olyan szezonális rizottó jön létre, amely egyszerre lesz finom és tápláló étel.

Sütőtökös rizottó pirított gombával és ropogós zsályalevelekkel

Hozzávalók:

2 csésze rizottó rizs
1 db közepes méretű sütőtök
Olívaolaj
Só és bors ízlés szerint
200 gr friss erdei gomba
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 csésze alaplé
1 csésze fehérbor
Friss zsályalevelek
Vaj
Fél csésze parmezán sajt

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd a megtisztított és kockára vágott sütőtököt egy sütőpapírral bélelt tepsiben süssük puhára. A megfőtt sütőtök darabokra csurgassunk sóval és borssal ízesített olívaolajat.

Amíg a tök a sütőben van, használjuk ki az időt a rizs elkészítésére: Egy magas falú serpenyőben egy kevés felmelegített olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Amikor a hagyma már üveges, öntsük hozzá a rizst és pirítsuk egy-két percen át, amíg kissé átlátszóvá nem válik. ekkor öntsük hozzá a fehérbort is, de nagy részét ennek pároljuk is el.
Egy kis lábasban közben forraljuk fel a levesalapot, hogy ebben főzhessük puhára és krémes állagúra a rizst. Ekkor hozzáadhatjuk az előzőleg befejezett sütőtököt is az ételhez.

A rizottó tetejére szánt, vékonyabb szeletekre szelt gombát egy másik serpenyőben kevés vajon süssük enyhén aranyszínűre, de ne égessük meg a szélét sem.
Végül készítsük el az étel ropogós elemét: Egy kis serpenyőben melegítsünk fel némi vajat, majd adjuk hozzá friss zsályaleveleket, és süssük azokat addig, amíg azok ropogóssá nem válnak.

Tálaláskor a sütőtökös rizottó tetejére halmozzunk ízlés szerint a sült gombából és a pirított zsályalevelekből. Természetesen nem maradhat el a reszelt parmezán sem a rizottónkról, szórjunk belőle bátran a gőzölgő ételünkre.

Ötlet: izeselet.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...