2023.10.04. 17:20:00 8351 274

Ne tökölj a tökkel: Keverd rizottóba!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vannak olyan nyárias receptek, amelyek egy-egy elemét átmentve, a többit pedig ősziesebbre cserélve egy új, és izgalmas ételt kaphatunk. A citrom helyett most a sütőtök lesz a sláger, és akár hiszed, akár nem, még az olasz gasztronómia is előszeretettel épít rá.

Sötőtökös rizottó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sötőtökös rizottó

Nálunk nem igazán ismert étel a panírozott sütőtök virág, ellenben a rizottót szinte mindenki imádja. Így a megszokott gomba mellé az ősz narancssárga vitaminbombáját társítva egy olyan szezonális rizottó jön létre, amely egyszerre lesz finom és tápláló étel.

Sütőtökös rizottó pirított gombával és ropogós zsályalevelekkel

Hozzávalók:

2 csésze rizottó rizs
1 db közepes méretű sütőtök
Olívaolaj
Só és bors ízlés szerint
200 gr friss erdei gomba
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 csésze alaplé
1 csésze fehérbor
Friss zsályalevelek
Vaj
Fél csésze parmezán sajt

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd a megtisztított és kockára vágott sütőtököt egy sütőpapírral bélelt tepsiben süssük puhára. A megfőtt sütőtök darabokra csurgassunk sóval és borssal ízesített olívaolajat.

Amíg a tök a sütőben van, használjuk ki az időt a rizs elkészítésére: Egy magas falú serpenyőben egy kevés felmelegített olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Amikor a hagyma már üveges, öntsük hozzá a rizst és pirítsuk egy-két percen át, amíg kissé átlátszóvá nem válik. ekkor öntsük hozzá a fehérbort is, de nagy részét ennek pároljuk is el.
Egy kis lábasban közben forraljuk fel a levesalapot, hogy ebben főzhessük puhára és krémes állagúra a rizst. Ekkor hozzáadhatjuk az előzőleg befejezett sütőtököt is az ételhez.

A rizottó tetejére szánt, vékonyabb szeletekre szelt gombát egy másik serpenyőben kevés vajon süssük enyhén aranyszínűre, de ne égessük meg a szélét sem.
Végül készítsük el az étel ropogós elemét: Egy kis serpenyőben melegítsünk fel némi vajat, majd adjuk hozzá friss zsályaleveleket, és süssük azokat addig, amíg azok ropogóssá nem válnak.

Tálaláskor a sütőtökös rizottó tetejére halmozzunk ízlés szerint a sült gombából és a pirított zsályalevelekből. Természetesen nem maradhat el a reszelt parmezán sem a rizottónkról, szórjunk belőle bátran a gőzölgő ételünkre.

Ötlet: izeselet.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

Kóstoltad a világ leghíresebb ételeit?

A külföldi utazások során a hely kultúrájával, történelmi érdekességeivel és embereivel való megismerkedés egyik örökzöld módja az ott hagyományos és népszerű ételek megkóstolása. Az ételek így méltán képezhetik kirándulásaink fénypontját és képesek megnövelni az utazási élményeket.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.