2024.04.17. 17:49:43 6744 248

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Költözés külföldre Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Költözés külföldre Fotó:123rf.hu

A kérdésre adott válasz a fentiekben ecseteltekhez hasonló jellegű. Ugyanakkor a Statista Kutatási Osztályának 2022. április 4-i felmérése szerint a magyarok külföldre költözésének elsődleges okai között élen járt a hazai alacsony fizetés. A megkérdezett magyar emberek közel 40 százaléka bólintott rá arra, hogy elégedetlen a jelenlegi fizetésével, és egyéb állapotokkal egyaránt.

A magyarok által legtöbbször megcélzott országok

A Daily News Hungary a Központi Statisztikai Hivatal adatainak ismertetése alapján azt a kérdést járta körül, hogy melyek a magyarok által legsűrűbben megcélzott országok. A toplistás hely, ahol a legtöbben el tudják képzelni az új életüket: Ausztria bizonyult (44 százalék). A dobogó második fokán Németország foglalt helyet (25 százalékkal), majd a bronzérmes helyekért döntetlen pontszámokkal két ország is helyhez jutott, ezek pedig: Hollandia és Svájc (5-5 százalékkal), a negyedik helyezett pedig az Egyesült Királyság lett (a maga 4 százalékos választottságával). Noha ez utóbbiról megjegyezték, hogy a korábbi években ide költöztek a legtöbben, ám a kivándorlók száma évről évre fokozatos csökkenést mutatott, míg az Ausztria iránti érdeklődés jelentős mértékben megnőtt.

Menni vagy nem menni?

A The Budapest Beacon rámutatott arra, hogy egy korábbi felmérésből kiderült: a megkérdezett 15 és 29 év közötti fiatalok egyharmada szívesen tanulna vagy dolgozna külföldön. Többen (85 százalékuk) egyfajta szerencsepróbáló attitűddel azt fontolgatják, hogy kezdetben csak egy évre utaznának ki, míg a fiatal generáció 45 százaléka azt tervezi, hogy életvitelszerűen éljen valamelyik általa optimálisnak tartott ország határain belül.

Mint az életben majd minden jelenségnek és döntésnek, így a külföldre költözésnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. A döntés különféle előjelű hatásai a magánéletben és a szakmai életben ugyancsak megmutatkoznak. Az Inter Nations megvizsgálta a kérdés próit és kontráit. Az előnyök között szerepeltette a globális piaccal való megismerkedés lehetőségét, a szakmai és személyes kapcsolati háló bővítését. Ám hátrány lehet e tekintetben az otthon megszakított pályafutás, a helyi tapasztalatok hiánya, a nyelvi akadályok, az esetleges szakmai visszaesések veszélyei.

További hátrányként tartható számon a kulturális különbségek, a költözéssel járó extra kiadások, az adminisztratív nehézségek, illetve az időnkénti honvágy, nosztalgia is gördíthet mentális akadályokat az útba. Meglehet, hogy az előbb jegyzett kontrákat felülírják olyan előnyök, mint: az új kultúrák, nyelvek és emberek megismerésének izgalmas kalandja, a pénzügyi és gazdasági előnyök, az új perspektívák és lehetőségek, vagy éppen olyan egyéni készségek felismerése, melyekről korábban nem is volt tudomásunk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

A népszerű akril – Megéri-e ebből készült termékeket vásárolni?

Az akril népszerűségét leginkább költséghatékonyságának, könnyen megmunkálhatóságának, sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti. Az anyag ezen tulajdonságait figyelembe véve nem meglepő, hogy egyre több területen – a munkahelyi irodáktól a lakóingatlanokig – tartanak igényt a használatára. Könnyen tisztítható, sérülés esetén pasztával egyszerűen javítható felületének köszönhetően az otthonokban is gyorsan közkedveltté vált. Milyen egyéb ismérveivel nyerheti el a tetszésünket?

Főzés nélküli frissítő levesek – Ha beüt a forró szezon

A téli időszakban a melengető ételek, míg a nyári hőségben leginkább a hűsítő jellegű változatok fogyasztását részesítjük előnyben. Számos levestípussal még a főzéssel járó időt is megspórolhatjuk. Ilyenek a nyers zöldség- és gyümölcsfélékből, valamint fűszernövényekből készített hideg vagy hűtve tálalt levesek. Népszerűségüket alacsony kalóriatartalmuknak és gazdag tápanyagértéküknek köszönhetik, melyek fogyasztásában még a fogyókúrázók is örömüket lelhetik.