2020.10.16. 17:23:22 12227 285

Mosogass profin – mosogatógéppel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb háziasszony „legjobb barátja” a mosogatógép – a mosógép is, csak ő már olyan régi barát, hogy természetes a jelenléte. Jelentős energiát takarít meg, mind az áram, mind a személyes energiánk tekintetében, jóval kevesebb vizet használva és igen hatékony végeredménnyel működve. Ahhoz, hogy ez mindig így legyen, használjuk ügyesen!

Mosogatógép - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mosogatógép

A mosogatógép jót tesz a pénztárcánknak, az időnknek, a derekunknak, de még a kezünknek és körmeinknek is. Ha okosan használjuk ezt a háztartási gépet, akkor alig kell egy-egy eszközt kézzel elmosnunk és minden kristálytiszta lesz.

Hogyan pakoljunk be?

Gépi mosogatásunk minőségét nagyban befolyásolja az, hogy miként pakoljuk be az edényeinket. Például ne rajuk be öblítés nélkül a masszív szennyeződésekkel bőségesen ellátott edényt. Az ételmaradékot a kukába dobjuk, ami ott marad, öblítsük le. Az odaégett, rásült elemeket gépi mosogatás előtt oldjuk fel, csak így kerüljön a gépbe. Ellenkező esetben maradékok a szárítás fázisában még erősebben az edényre tapadnak. Nem is gondolnánk, de talán a nyers tészta az egyik legmakacsabb, hiszen forró víz hatására nem oldódik, hanem keményedik.

Nem csak a mosatlanok állapota, hanem a bepakolás módja is sokat számít. Fontos, hogy a forgókarok ne akadhassanak el semmiben, az edények között jól átjárhasson a víz, és fejjel lefelé pakoljunk be mindent, kivéve a tálcákat, amiket élére állíthatunk. Evőeszközeinket az erre kialakított tartóba, nyelükkel lefelé helyezzük.

Amit ne tegyünk be

Alapvetően kövessük a csomagoláson vagy az edényen szereplő utasításokat a mosogatásra vonatkozóan, a késeket és fából készült dolgokat pedig sose tegyük a gépbe. A kések élének abszolút nem tesz jót a mosogatógép tisztító mechanizmusa, így még a rozsdamentes acélból készült profi késeinket is néhány körrel tönkre vághatjuk. A fából készült használati tárgyak ragasztása szétválhat, a faanyag megszívja magát mosogatószeres vízzel, majd száradáskor elreped.

Adalékok: mit, mennyit és miért?

Az öblítő segít abban, hogy az üveg felületek gyönyörű cseppmentes száradással tündökölhessenek, ne legyen maszatos a felületük. A kombinált tabletták azonban már tartalmazzák ezt, nem kell mellé külön öblítőt töltenünk, sőt nem is javasolt. A túl sok vegyi anyag által fokozódó habzás ugyanis károsíthatja a gép elektronikáját. Kisebb gépekbe vagy könnyed mosásokhoz elég fél tabletta is.

Ne feledkezzünk meg a vízlágyító sóról. Ezt az erre szolgáló tartályba kell öntenünk és akkor kell pótolnunk, ha az edények már foltosan, pöttyösen, vízkőtől homályosan jönnek ki a gépből. A modernebb gépek már jelzik a sóhiányt is.

A só esetében logikus kérdés, hogy megfelel-e a konyhasó is, vagy csak a kifejezetten erre szánt mosogatógép só alkalmas. Utóbbi a helyes választás. Bár mindkettő nátrium-klorid alapú, a konyhasó tartalmaz vasat és egyéb karbonátokat, amik nem tesznek jót a mosogatógépnek, ráadásul a szemcseméret sem megfelelő. A mosogatósó regenerálja a gépben található vízlágyítót, ennek köszönhetően pedig nem csak a végeredmény lesz szebb, de a konyhai gép fúvókái és más alkatrészei sem tömődnek el vízkővel.

Félprogram és magas hőfok

A félprogram igazából nem takarékos, olyan, mint a féladag étel az étteremben. Nem a felébe kerül, de csak a felé kapod. Hacsak van rá lehetőségünk, ne indítsuk el, amíg nem telik meg a gép. Tartsuk résnyire nyitva az ajtaját, megtartva az egyensúlyt a bebüdösödés és a rászáradás megelőzése között.

A gépet is kell tisztítani

A szűrőbetéteket időről időre emeljük kis és alaposan mossuk el, illetve alkalmanként töröljük át a gép olyan réseit, ahol lerakódhat valami. Havonta egyszer vagy amikor szükségét érezzük, használjunk mosogatógép tisztítót, indítsunk vele üres mosást a tökéletes tisztaságért.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.