2023.06.27. 10:05:00 6543 244

Maradj páratlan, avagy akadályozd meg a személyiséglopást!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az online tér hatalmas lehetőségeket tár elénk életünk megkönnyítésére és szórakoztatásunk céljából úgyszintén, de ezzel egyútt hatalmas vadászterületet is nyújt azoknak a bűnözőknek, akik adatlopások révén károsítanak meg bennünket. Így igaz, az adatbiztonság nem csak a vállalatok számára létfontosságú terület!

Személyiséglopás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Személyiséglopás

E-mail cím, személyes és bankkártya adatok megszerzésére irányuló támadásokra figyelmeztetnek minket minden egyes online felületen, amikre egyáltalán nem szabad legyintenünk! Figyelmesen olvassunk el minden egyes felugró ablakot, és sohase kattintsunk megszokásból! Mit tehetünk azért, hogy az online térben történő létezésünk a lehető legbiztonségosabb legyen? Olvasd el a kiberbiztonságról és a jelszóbeállításról szóló cikkeinket, majd bővítsd ki ismereteidet a személyiséglopás elleni tudnivalókkal!

Amit személyes adatvédelmed érdekében online megtehetsz

1. Töröld a “nem” szót a “biztonságos” szó elől!

Az internetet aszerint érjük el, hogy az online kapcsolódni képes készülékeinket hol szeretnénk használatba venni. A védett hálózatokról könnyen gondoskodhatunk az otthoni hozzáférési pontok kapcsán, de mi a helyzet akkor, ha valahol máshol van szükségünk használni az internetet? Mindenképpen ellenőrizzük a kapcsolódás előtt, hogy biztonságos hálózat használatára kaptunk-e lehetőséget. A nyilvános wifi-szolgáltatások esetén pedig használjunk virtuális magánhálózatot!
Ha a kijelzőn azt látjuk, hogy egy adott weboldal nem biztonságos, szakítsuk meg az adatkapcsolatot!
Ezt legegyszerűbben a címsáv megfigyelésével tehetjük meg: Ha látjuk a “https” szövegrészrt vagy a lakat ikont, akkor elvileg itt böngészve védve lesznek az eszközünkön tárolt adataink.

2. Ne dőlj be a manipulatív és adathalász próbálkozásoknak!

Legyen időd arra, hogy mindig mindent értő szövegértéssel olvass át! Ha siettetve érzed magad, inkább térj vissza nyugodt körülmények között az adott e-mail vagy üzenet elolvasására.
Még akkor is legyél gyanakvó, ha látszólag egyik jó ismerősödtől származik fura üzenet! Ilyenkor a gyanús linkre kattintás előtt kérdezzünk rá, hogy ezt valóben ő küldte-e és milyen célból osztotta meg velünk a hivatkozást. A legtöbb esetben a küldő félnek fogalma sincs róla, hogy fiókja hackertámadás áldozata lett!
Jelszavainkat sohase, míg a személyes adatainkat csak olyan esetekben adjuk ki, amikor ahhoz érdekünk fűződik (pl. online tanfolyam oklevelének kiállítása), de akkor is legyünk nagyon körültekintőek!

3. Maradj képtelen!

A közösségi médiában rengeteg videó és kép kering. Vannak olyanok is, amelyek elég terhelőek vagy legalábbis kínosak lehetnek a rajtuk szereplő emberekre nézve. Külön bűnszövetkezetek épültek fel arra, hogy az ilyen jellegű videókat és képeket megszerezzék, és annak közzétételével zsarolják meg a gyanútlan áldozatokat.
A privát és gyermekeinkről készült bárminemű felvételek legyenek védett helyen tárolva, és csak olyanokat töltsünk fel - egy szűk kör számára lehetővé téve a megtekintésüket - , amelyek egyik azon szereplő személy személyiségi jogait sem sértik!
Privát fiókjainkban található profilfotóinkat és az egyéb képeinket sohase osszuk meg olyanokkal, akik nem az ismerőseink, valamint időnként vizsgáljuk felül az ismerőseink körét is!
Ne adjunk lehetőséget arra, hogy rosszindulatú személyek kárt okozhassanak másoknak az arcképünkkel visszaélve!

Forrás: www.quickanddirtytips.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.