2015.02.08. 09:00:00 10228 190

Legyen a „szívügyed”! – Tudnivalók a szívbetegek étrendjéről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyarországon a különböző szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között szerepelnek. Ahogy szinte minden betegség esetén, a megelőzés itt is egyszerűbb lenne, mint együtt élni a „kórral”. Már sokat tehetnénk, ha felhagynánk a dohányzással, napi rendszerességgel mozognánk, és a zsíros, szaftos cupákok helyett gyakrabban ennénk valami egészségeset.

Szívbeteg diétája - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szívbeteg diétája

Ha a baj bekövetkezett

Ha a bevezetőben írtak helyett maradunk rossz szokásainknál, a baj – hacsak nem rendelkezünk Supermanéhez hasonló génekkel – előbb vagy utóbb bekövetkezik. Ehhez (az elhízás, magas vérnyomás, mozgásszegény életmód és túlzott alkoholfogyasztás mellett) 30-60%-ban a helytelen táplálkozás vezet.

Nemcsak megelőzés, kezelés is

Sajnos, e betegségek nem orvosolhatók néhány pirulával. Ha kialakulásáig nem tettük, a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztizálása után le kell tennünk a cigarettát, mérsékelni az alkoholfogyasztást, beiktatni naponta 30 perc mozgást, csökkenteni a stresszt. És ami a legfontosabb: változtatnunk kell étrendünkön.

Akkor hogyan tovább? - Néhány aranyszabály

  • Válogassuk meg, mely zsírokat részesítjük előnyben. Válasszuk margarint vagy egyéb növényi olajat (pl.: repceolaj. De a legjobb választás az olívaolaj. Ezek többszörösen telített zsírsavakban gazdagok, melyek jótékony hatással vannak koleszterinszintünkre.
  • Tejtermékek közül is válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmúakat.
  • Húsok esetén inkább a sovány húsok mellett tegyük le a voksunkat. Csirke, pulyka, vad és néha egy kis hal a legjobb kombináció. Zsírtartalmuk mellett sótartalmukra is figyelni kell.
  • Szintén nem elhanyagolható a fehérjetartalma miatt a lencse, a bab vagy a csicseriborsó.
  • A burgonyát felejtsük el, inkább válasszuk ballasztanyagokban és vitaminban gazdagabb köreteket, mint a hajdina, a zab, a köles vagy a tönkölybúza.
  • A sóval bánjunk csínján. Utólag már ne sózzuk ételeinket, kerüljük a magasabb sótartalmúakat.
  • Fehér kenyér helyett inkább váltsunk barna kenyérre, vagy valamilyen magosra.
  • Csínján a cukorral is! Viszont az édesítőszerek között érdemes keresgélni.
  • Fogyasszunk naponta többször friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt. Rosttartalmuk csökkenti a koleszterinszintet, a bennük lévő vitaminok pedig segítenek az érfalak épen maradásában.
  • Elengedhetetlen a napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása.

A lényeg a részletekben (is) rejlik

  • Már a bevásárlásnál is sok minden eldőlhet. Szánjunk rá elég időt és válasszunk olyan üzletet, ahova szeretünk menni és minden termék a rendelkezésünkre áll.
  • Éljünk a „Lassan, de jókedvűen” elvvel: válasszunk egy finom receptet, melyet örömmel készítünk és melynek költségei nem túlságosan megterhelők pénztárcánk számára sem.
  • Főzéshez, sütéshez használjunk „zsírszegény” módszert, mint a párolás, grillezés, gőz fölött főzés. Fontos szerephez juthatnak a szinte zsiradék nélkül működő teflonedények, fedett cserépedények, sütőzacskók. A rántást is elfelejthetjük, helyette jöhet a sovány tejtermékből, kevés fehér, de inkább teljes kiőrlésű lisztből készült habarás.

A PROAKTIVdirekt magazin egészség rovatában számos további jó tanáccsal látunk el téged az egészséges étkezéssel kapcsolatban>>

Forrás: vitanet.de, házipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Pilates, egy népszerű módszer, amivel erőre kaphatsz

A Pilates első szemrevételezésre semmiféle különösen nagyobb kihívást és izom-megerőltetést nem igénylő gyakorlatsornak fest. A kipróbálását tervezők ezért könnyen beleeshetnek abba a csapdába, mint amelyikbe maga Dwayne Johnson a „kőnyűvő”, a The Rock is belehuppant. Mégpedig a The Game Plan (magyarul: a Gyerekjáték) című családi vígjátékban, amikor a balettről elmarasztalóan beszélt. Nos, aki látta a filmet, az tudja, hogy később megváltozott a véleménye. De, hogy miért érdemes sort keríteni a Pilatesre, illetve ezt a mozgásformát a napi egészség-karbantartó gyakorlatok egyikévé tenni? Nézzük!

Amikor a spenót és a csicseriborsó találkozik – Gyors és finom egytálétel a rohanós hétköznapokra

Ahogy hosszabbodnak a nappalok és kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, annál kevesebbet szeretnénk a konyhában bíbelődni az ebéd, meleg vacsora elkészítésével. Szerencsére, egy-egy mentő ötlet mindig szembejön! Most egy spenótos, csicseriborsós verzió!

A babás holmik elő- és utóélete! – 3+1 hasznos „gyerekdolog” nem csak anyukáknak 1.

Aki már túlvan az első babázós korszakán, bizony megmosolyogva gondol vissza egykori önmagára, hogy mennyi kencét, kiegészítőt vásárolt össze, és ebből mennyit nem használt soha. Ám szerencsére, nem egy olyan holmi is van, amit bőven a gyerkőc születése után, sőt, akár gyerek előtt is használhatunk.