2015.01.28. 11:31:06 26295 44

Az észak olívaolaja: az aranyló repceolaj
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyönyörű sárga mezők itthon arról árulkodnak, hogy a repce nem is annyira északi, és ha az eredetét kutatjuk, rájövünk, hogy az Indus völgyéből származó növény inkább mondható mediterránnak. Mégis gyakran hívják az észak olívaolajának, mivel például a skandináv országokban más növény, amelyből ilyen egészséges olajat lehet kinyerni, nem nagyon él meg.

Repceolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Repceolaj

A repceolaj egyébként sokáig nem tartozott az egészséges olajok közé, mivel zsírsav összetétele (az erukasav miatt) kedvezőtlenül hatott a koleszterinszintre. Kanadai kutatóknak hála, mára olyan fajtákat tenyésztettek ki, amelyeket biztonsággal fogyaszthatunk, sőt szerfelett egészségesek is. A nemesített repce eurkasav szintje minimális, ám egyéb zsírsavakban gazdag összetétele miatt előnyös a használata. Nem hiába emelték az északiak az olívaolajjal egy szintre.

Aranyló egészség, a repceolaj

A nemesített növény magjából zöldes-sárgás illetve arany színű folyadékot nyernek ki, amelyből egy korszerű gyártási technológiának köszönhetően semleges ízű és illatú olaj készül.

A repceolajban telített és telítetlen zsírsavak is megtalálhatóak. Kb. 56%-a olajsav, 26%-a linolsav (omega-6 néven ismert) és 10%-a linolénsav (omega-3 néven hallhattál róla). Kiváló zsírsav összetételének köszönhetően hozzájárul a koleszterinszint egyensúlyához, csökkentheti az LDL- valamint az összkoleszterinszintet is. A koleszterinről bővebben itt olvashatsz.

Repceolaj cukorbetegeknek

Cukorbetegeknek is szokták javasolni a repceolaj fogyasztását, mivel fogyasztásával csökkenthető vagy egyensúlyban tartható a vércukorszint is. Kanadai kutatók vizsgálata szerint a 2-es típusú diabéteszben szenvedők részére a repceolaj a legideálisabb választás egy alacsony glikémiás indexű diétával kombinálva. Ajánlott számukra a repceolajas kenyér fogyasztása, így akár napi szinten is bevihetik a szervezetükbe az értékes zsiradékot. (A repceolajas kenyér receptjét cikkünk végén olvashatod.)

A, E- és K-vitamin bajnok

A repceolajban megtalálható a béta-karotin, ami az A-vitamin előanyaga. Az A-vitamin felel a fényérzékelésért, a hámszövetek állapotáért és az immunfolyamatok helyes működésében is szerepet játszik. A repceolajban - mint a legtöbb olajfajtában - ezenkívül E-vitamin is található.

Az E-vitamin hozzájárul az A-vitamin felszívódásához, valamint véd a szabadgyököktől, hasznos a szívnek és az agynak is. Hiánya esetén a férfiaknál akár terméketlenség is felléphet, a nőknek pedig fontos a magzat növekedése szempontjából.

A K-vitamin a máj méregtelenítését és a véralvadást is elősegíti, sőt a legújabb kutatások már arra utalnak, hogy a csont felépítésekor is szüksége van szervezetnek rá. A repcén kívül zöld leveles növényekben, a tejtermékekben és a májban található meg.

Sokoldalú felhasználás

Mivel a finomított repceolaj nem érzékeny a hőre, ezért bátran használhatjuk sütéshez, főzéshez is. A hidegen sajtolt változatot, illetve a szűz megjelöléssel ellátott repceolajat saláták készítéséhez és ízesítéshez javasoljuk.

Tudtad azt, hogy a repceolaj egyik legfőbb felhasználási területe mégsem a konyha? A biodízel üzemanyagok egyik legfontosabb alapanyaga is a kis sárga növény.

Repceolajas kenyér recept

Hozzávalók

  • 2 ek aktív száraz élesztő
  • 1 ek méz
  • 3 és 1/4 csésze meleg víz
  • 1 ek tengeri só
  • 1 csésze búzasikér
  • 7 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 csésze nyers nádcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
  • 1/4 csésze repce olaj

Elkészítés

Először is az élesztőt és a mézet oldjuk fel a meleg vízben. Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. Miután az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztes keverékhez a repceolajjal együtt. Ezután gyúrd össze a tésztát. Kb. 10 perc alatt simára lehet dolgozni. Oszd 3 részre, és már ekkor elhelyezheted a formában. Terítsd le konyharuhával, és miután megkelt süsd 230 fokra előmelegített sütőben 35 percig. Akár le is lehet fagyasztani.

Forrás: weborvos.hu, wikipedia.hu, recept: newstart.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...