2015.06.29. 14:00:00 9174 218

Lábosok, edények, serpenyők? - Takarékos vásárlói kisokos
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor az edényekről van szó, sokan felszisszennek és rögtön a rogyásig tömött konyhaszekrényük jut eszükbe. Felteszem ilyenkor a kérdést: mindegyik edényedet használod? Komolyan szükséged van 4-5 serpenyőre meg nagy lábosra?

Edények - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Edények

Ha egy kicsit leépítenéd az edények számát, itt a megoldás. Ha újakat vásárolnál a régiek helyett, de nem szeretnéd felesleges dolgokkal teletömni a szekrényed, szintén olvasd el tippjeinket. Ha kezdő háziasszony vagy, és tényleg megelégednél az alapfelszereltséggel a konyhában, akkor mindenképpen olvass tovább!

Hogyan vásároljunk edényeket?

Először is leszögeznénk, hogy négynél több főt számláló háztartásoknak valószínűleg több serpenyőre, lábosra és edényre van szüksége, de egy normál háztartásból 3 típus biztosan nem hiányozhat. Ezek pedig a következők:

  • egy nagy lábos, amiben tésztát, levest, főzeléket, burgonyát főzhetsz és nagyobb mennyiségű vizet forralhatsz;
  • egy vagy két darab közepes lábos, amiben rizst és virslit főzhet, valamint elkészítheted a különböző szószokat, kisebb mennyiségű leveseket, főzelékeket, pörkölteket, zöldségeket;
  • egy serpenyő, amiben mindenféle húst és tojást süthetsz.

Ennyi. (Az, hogy az én személyes háztartásomból a palacsintasütő és a wok sem hiányozhat az edénykészletből, az már az én extra igényem. Bizonyára neked is lesz ilyesmi. :))

Máris egy csomó pénzt megspóroltál, ha csak ezekre a lényeges darabokra koncentrálsz. Ne érezd úgy, hogy meg kell venned egy egész készletet, mert nem kell. Teljesen elégséges, ha kiválasztod a számodra létfontosságú darabokat és azokat vásárolod meg. A szettekkel úgy is vigyázni kell, mivel a legtöbb esetben a 10 részesként aposztrofált készlet, csak 5 darab edényt és 5 darab fedőt tartalmaz. Ha így számolsz utána az árának, akkor már lehet, hogy nem is éri annyira meg.

Az anyag

A lábosok kiválasztásánál fontos, hogy milyen anyagból készülnek. A teflon és a kerámia nem feltétlenül a legjobb választás, mert sajnos nem túl tartósak. Egy idő után a teflon szépen el kezd lekopni és az ételbe kerül, a kerámia pedig elveszíti a tapadásgátlását. Legalábbis az én kerámia edényeimmel ezt történt...

A márvány és gránit nagyon drága, hacsaknem profi szakács vagy, nem érdemes befektetned. Az öntött vas edények rettenetesen nehezek és otthon annyira úgy sem használnád ki az előnyeit.

A zománcozott lábosok általában leszívják az ételt, így az könnyebben megég, nagyon jó minőségűt kell belőle vásárolni, lehetőleg többrétegű, vastagabb aljjal. Az alumínium edények könnyen megsérülnek.

A rozsdamentes acél edények kellőképpen időtállóak és praktikusak, így ez a fajta kiváló választás az alapedényekhez. Takarékos, tartós, megbízható és praktikus, ráadásul elég nagy a választék.

A fül

A lábos illetve serpenyő fülének az anyaga is fontos kérdés. A műanyag fülek, igaz, nem melegszenek fel, de könnyen letörhetnek és a sütőbe sem teheted be ezeket az edényeket. A fa fülek bár egy kicsit tartósabbak, de ezek sem kerülhetnek a sütőbe és ráadásul a mosogatógépbe sem. A fémfülű edényekkel ilyen problémád nem lesz, ám minden alkalommal használj edényfogót, ha megérinted, hiszen könnyen felmelegszik. Mindenki válasszon igényei szerint.

Hogyan legyen valóban tartós az edény?

Minden esetben kövesd a gyártó utasításait az edény használatával és tisztításával kapcsolatban. Ezen kívül a következő alapvető tanácsokat is megfogadhatod:

  • Soha ne nyúlj bele éles, fém eszközökkel a lábosba, serpenyőbe. Használj fakanalat illetve spatulát.
  • Tisztításnál ne használj dörzsi szivacsot, inkább áztasd!
  • Ne hagyd az edényt üresen a lángon.
  • Csak sérülésmentes edényt használj főzésre és tárolásra.
  • Odakozmált az étel? Így mentsd meg az edényt!

Forrás: dailyfinance.com cikke alapján írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Régi háztartási praktikák, melyek most is működnek

A gyakorlatias, tapasztalatra és bölcs meglátásokra alapozott, leleményes háztartási praktikáknak köszönhetően fejfájások egész sorozatától kímélhetjük meg magunkat. Ezekre mindannyiunknak szükségünk van, hiszen csak két kézzel felvértezett emberi lényekként létezünk e teendőkkel telezsúfolt világban. Jól jön néha nagyanyáink ötlettára ahhoz, hogy gördülékenyebbé, hatékonyabbá és termelékenyebbé formálhassuk a mindennapjainkat. Ezekből hoztunk most egy csokorra valót.

Mini édenkert? Varázsolj magadnak!

A kertek ősi hazájában, Japánban azt tartják, hogy rendkívül boldognak nevezheti magát az az ember, akinek a keze, öle tele van virágokkal. Nálunk pedig az a hír járja, hogy mindazok, akik a virágot szeretik, csakis jó ember hírét kelthetik. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen virágokkal, díszfákkal, valamint cserjékkel formálhatunk magunk köré olyan mini édenkertet, melynek látványa és gondozása egyaránt üdítő hatással van testre és lélekre egyaránt.

Esküdni mernék! – Kedvenc esküvős filmjeink, ha már itt a május

A madarak csicseregnek, a méhek döngicsélnek, szerelem van a levegőben, amit az egyre többször felharsanó esküvői harangok, vagy éppen a hangosan dudáló esküvői menet is egyértelműen jelez. Hiába, a május a szerelem, így az esküvők hónapja is, szeptember-októberig nincs is megállás, már ami a lagzikat illeti.