2022.10.28. 12:00:10 27561 259

Készítsd el te is otthon a győriek kedvenc gombás melegszendvicsét!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagy valószínűséggel egy tősgyökeres győrinek sem kell bemutatni az Arrabona ételbár gombás melegszendvicsét, ugyanis ez a szaftos krém úgy beivódott a győri köztudatba, mint a füredi hatlépcsős velős pirítósa. A recept nem titkos, most ti is elkészíthetitek otthon, garantáltan nem fogtok csalódni!

Gomba - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gomba

A régi Skála, vagy ahogy Győrben mindig is hívták: az Arrabona épületében van egy ételbár, ami már több mint 40 éve rendületlenül kitart, túlélve az áruház rengeteg tulajdonosváltását, talán még a bútorzat és a dekoráció is az eredeti, nem mű retró, de ez hozzátartozik a hely atmoszférájához. A hangulat is a régi, az illatok is mindig ugyanazok, és az étlap legnépszerűbb fogása változatlanul az ikonikus gombás melegszendvics. Nem véletlenül. Ez a krém tényleg olyan, hogy megnyalod utána mind a tíz ujjadat, és haza is akarsz belőle vinni. A bárban 30-40 liternyi melegszendvicskrém fogy el csak elvitelre. Aki már kóstolta, az tudja, hogy a következő recept aranyat ér.

Pető István, az ételbár alapítója alkotta a receptet, melyet a Kisalföld napilappal is megosztott. Íme:

Gombás melegszendvicskrém

  • 30 dkg csiperke gomba
  • 1/2 dl étolaj
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 6 dkg liszt
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
    • 4 dl tej
  • 10 dkg margarin vagy vaj
  • Chilipor - opcionális

A gombát megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk, nem szükséges hámozni, annál ízesebb lesz. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy kis olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a gombát, egy kis sót, életízesítőt és az apróra vágott petrezselymet is. Amikor a gomba levet ereszt, és abban puhára párolódott, ráolvasztunk 10 dkg vajat. Borsozzuk s elkeverjük benne a fűszerpaprikát is. Félrehúzzuk a tűzről, s egyenletesen rászórjuk a lisztet, Egy picit várunk, hogy eláztassa a zsiradék a lisztet. Ezt követően visszatesszük a tűzre, kis lángon alaposan elkeverjük, majd apránként adagolva, folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel. Sűrű masszává keverjük. Ha szükséges még fűszerezzük, esetleg chilipaprika porral is meghintjük.

Hideg vízfürdőben kihűtjük, ha azonnal készíteni akarjuk a szendvicseket, vagy csak megvárjuk, hogy picit kihűljön.

Kenyér vagy bagett szeletekre kenjük a melegszendvicskrémet, jó gazdagon, majd reszelt sajttal is megszórjuk.

Mindeközben előmelegítjük a sütőt 220-240 fokra, és betoljuk a tepsit is. Forró tepsibe helyezzük az előkészített szendvicseket, és addig sütjük, míg a sajt megpirul.

Jó étvágyat kívánunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.