2024.05.09. 17:48:42 6502 246

Készíts piskótát édes, lédús mangóval
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sütést sokak kedvenc otthoni elfoglaltságai közé sorolják, hiszen az ízek és illatok örömmel töltik fel a testet és a lelket egyaránt. Belépve egy vanília, fahéj és citrom illatú konyhába nosztalgiakeltő, gyermekkori emlékeket idéző lehet. Alább egy ínycsiklandó mangós piskóta receptet hozunk.

Sütés Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütés Fotó:123rf.hu

Érdekes piskóta történelem

A piskóta szavunk eredetéről több elképzelés is van. Egyes meglátások szerint olasz és bajor-német jövevényszóként tarthatjuk számon, ahol a „biscoti” eredetileg egy gesztenyéből készített édesség volt. Más meglátások szerint viszont a francia „biscuit”, illetve a latin „bis coctum” szavakból eredeztethető, ami egy cukros-tejes sütemény. Korábban „biskótaként” is emlegették, amelyről egy feljegyzésben ezt olvashatjuk: „Ne igyál éhomra, íme egy kevés biskóta, egyél előbb.”

Ha fellapozzuk a régi süteményrecepteket tartalmazó könyvek lapjait, láthatjuk, hogy milyen sűrűn és mily sok változatban készítették el nyalánkságként. Ezt a cukorból, habosra vert tojásból és tojáshabból, lisztből, citromból (amit korábban szesszel is helyettesítettek) készített könnyű tésztát több sütemény alapjaként is felhasználták. Ízesítésként, töltelékként pedig sűrűn használtak valamilyen házi lekvárt, gyümölcsöt, kompótot és különféle krémeket.

Több háziasszony egyik kedvenc piskóta receptje az úgynevezett „vizes piskóta” volt, ugyanis elkészítése költséghatékonynak és időtakarékosnak bizonyult. Ilyenkor egy tojásra két evőkanálnyi cukrot, ugyanennyi vizet és lisztet kellett adagolni (6-8 tojást használtak). Ahhoz, hogy a tészta lazább legyen a leggyakrabban egy kevés evőszódát adtak. Majd a tojások sárgáját és fehérjét külön-külön keverték és habosították.

A tejfölből készített piskóta, azaz a „tejfölös piskóta” sem igényel bonyolult elkészítési módot és speciális összetevőket. Olyan alapanyagok szükségesek az elkészítéséhez, melyek a legtöbb háztartásban fellelhetők. Ilyen a tojás, a cukor, a tejföl, a sütőpor és a citrom – annak is a héja.

A gyerekek és felnőttek által egyaránt kedvelt piskótatekercset pedig ugyanolyan módszerrel és összetevőkkel készítjük, mint a többi piskótatésztát. A különbség mindössze abban fog állni, hogy egy nagyobb tepsiben 2-2,5 cm vastagságban, egyenletesen kenjük el a tésztánkat, amit aztán közepesen meleg sütőben kb. 20 percig sütünk. Ilyenkor figyelni kell arra is, hogy ne száradjon meg, hiszen az elkészülte után fel kell göngyölgetnünk.

Ám az egyik legfinomabb és gyorsan elkészülő hűsítő desszertet, a piskóta parfét is elkészíthetjük néhány kockára vágott piskótából (kb. 15-20 kocka, amihez pár kanál rumot/esszenciát is adunk), fél liter kemény habbá vert tejszínből, 1 tábla csokoládéból, pár kanál cukorból. Amire szükségünk lesz: egy forma, amit cukorral meghintünk, majd belerétegezzük a piskótát és a habot (egy réteg piskóta és egy réteg hab váltakozásával). Mindezt pedig lehűtjük, és már tálalhatjuk is.

Készüljön a mangós piskóta

Hozzávalók: 1 érett mangó, 2 felvert tojás, 17 dkg kristálycukor (finom szemcséjű), 1,2 dl natúr joghurt (zsírszegény), 1,2 dl napraforgóolaj, 17 dkg liszt, 1 citrom/limonella reszelt héja, másfél kk sütőpor, 3 dkg kókuszreszelék, 2 ek porcukor (átszitálva).

Kapcsos vagy szögletes tortaformát is használhatunk, amit kibélelünk sütőpapírral. A meghámozott és felszeletelt mangót a forma aljára helyezzük. Egy nagyobb edényben összekeverjük egymással a cukrot, a tojást, a citromhéjat, az olajat és a joghurtot. Keverés után rászitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. Mindent alaposan összekeverünk. A masszát a mangószeletekre töltjük, elegyengetjük és 50 percig a sütőbe tesszük, ahol aranybarnára sütjük. Hűlés után a mangós oldalával felfelé egy grillrácsra helyezzük, és jó vastagon meghintjük porcukorral. Újabb 3-4 percig betehetjük a forró grillsütőbe, ahol enyhén karamellizálódni hagyjuk a cukrot. Hagyjuk kihűlni, és már fogyaszthatjuk is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...