2015.02.26. 15:36:39 8805 307

Így hat a sejtjeidre a szerelem!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindegy, hogy az ember hány éves, a szerelem nincs korhoz kötve. Amikor friss szerelmes vagy, sugárzol, kinyílsz, egészségesnek és energikusabbnak érzed magad. Ezt tapasztalatból tudja az ember, de most tudományosan is megvizsgálták a jelenséget, és azt is, hogy hosszútávon hogyan hat az ember sejtjeire, egészségi állapotára egy-egy szerelembe esés és szakítás.

Szerelem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szerelem

Egy nem régiben megjelent könyv teljesen új oldaláról közelíti meg a szerelmet: a sejtek, az immunrendszer és a szervezet szempontjából. Például csak átvitt értelemben ver hevesebben a szív, ha szerelmesek vagyunk és csak átvitt értelemben szakadhat meg? Vagy az egész szervezetünkre nézve nyomokat hagyhat egy-egy szerelem: romokat vagy éppen virágzó, sziporkázó sejteket. Hogyan definiálja a test a szerelmet? - ez Dr. Frederickson legfőbb kérdése. Íme 4 dolog, amire felfigyelt. Érdekes megközelítés.

1. A szeretetről gondoskodni kell

A szerelem akár a következménye is lehet a sok kellemes mikropillanatnak – ahogy Dr. Frederickson nevezi azokat az apró eseményeket, amelyeket nap mint nap megélünk tudatosan és tudat alatt. A szeretet, mint érzelmi esemény a kötődés és az összehangolódás apró mikropillanatainak következményeként alakul ki a pszichológus szerint. Éppen ezért fontos, hogy nap mint nap ápoljuk a kapcsolatainkat, hogy pozitív érzelmekkel erősítsük meg a szerelmet és a szeretetet egészen a sejtek szintjéig. Így a testünket is megerősíthetjük.

2. Az apró érzelmi eseményeknek hatalmas biológiai következménye lehet

Meglepő számodra az a gondolat, hogy az átélt mikropillanatok akár az egészségedre és életed hosszúságára is hatással lehet? A doktornő szerint a szociális és fizikai jólét összefonódik és összefügg, akárcsak egy spirál, egymás hatását erősítik. A pozitív visszajelzések hajtanak minket előre, nemcsak önbizalmunkat, hanem az egészségünket is erősítik. Ha a dicséretnek köszönhetően jobban szeretünk, többet akarunk adni, jobban bízunk magunkba, akkor akár egyre egészségesebbek is lehetünk.
Gondolj csak bele, hogy minél megkeseredettebb az ember öregkorára, annál több baj van a szervezetében.

3. A szeretet megerősíti a szív és az agy közötti kapcsolatot

Azt már több, hosszadalmas kutatásban is bebizonyították, hogy a szociálisan aktív emberek hosszabb és egészségesebb életet élnek, de az, hogy ez egészen pontosan miért van így, rejtve maradt a tudósok elől. Dr. Frederickson csapata egy kísérlet során olyan csoportokat vizsgált, akiknek az volt a feladata, hogy több szeretetteljes mikropillanatot generáljanak mindennapi életükben. A kutatók azt figyelték meg, hogy a csoportnak sikerült a bolygóideg (nervus vagus) funkcióit hosszútávon javítani. Ez az ideg köti össze az agyat a szívvel és több hasüregi szervvel is. A megközelítés új irányvonalat adhat a tudósoknak, hogyan is vizsgálják tovább a szeretet, a szociális viselkedési formák és az egészség kapcsolatát.

4. A szemkontaktus kulcsfontosságú a szerelemhez

A test felismeri és befogadja azokat az érzéseket, amelyek körülvesznek, amelytől a gyakorlatilag végtelen szeretetre lehetünk képesek. No de, a legtöbben rövidre zárják ezt a képességet és nem veszik fel a szemkontaktust a másikkal. Pedig a szemek találkozása a neurológiai szinkronitáshoz kulcsfontosságú. Elég, hogyha belegondolsz, milyen az, amikor valaki nem néz a szemedbe. Azzal az emberrel bizony nehéz dolgod lesz.

Forrás: learni.st

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.