2021.09.03. 12:14:19 7942 288

Gombócból sok? Á, dehogy! - Az almás, a túrós és a szilvás
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak gyerekkori kedvenc a gombóc. Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb desszertjévé avanzsált túrógombóc eper öntettel valahogy új távlatokat nyitott a hétköznapi eledelnek. No, de nem kell beülnünk egy ínyenc étterembe, hogy egy jó kis gombócot elfogyaszthassunk, csak vegyük elő nagyi receptes könyvét és poroljuk le egy kicsit...

Túrógombóc - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Túrógombóc

A szilvás gombóc

Az én nagymamám rengeteg gombócot készített nekünk. Még most is érzem az izét a számban, látom magam előtt a zománcozott piros lábast, ami púposan meg volt rakva gombócokkal. Az ő favoritja természetesen a szilvás volt. Íme, a recept.

Nagyi szilvás gombóca

Hozzávalók:

  • kb. 20 db szilva
  • 30 dkg burgonya
  • kb. 40 dkg finomliszt (v. amennyit felvesz)
  • 1 nagy tojás
  • 1 kk só

Forgatáshoz:

  • 1 nagyobb csésze zsemlemorzsa . kb. 1 dl olaj

Hámozzuk meg burgonyát, kockázzuk fel, és főzzük meg sós vízben. Miután leszűrtük, nyomjuk át burgonyanyomón, és hagyjuk kihűlni. Közben pirítsuk meg a zsemlemorzsát az olajban, hogy az már készen várjon minket.

Az immáron hideg burgonyához adjuk hozzá a sót, a liszt kb háromnegyed részét és a tojást, majd gyúrjuk össze. Ha még kell hozzá liszt, akkor pótoljuk. Akkor jó a tésztánk, ha könnyen nyújtható. Amikor ezzel megvagyunk, sodorjuk is ki, vágjuk akkora kockákra, hogy a szilvát bele tudjuk csomagolni, és gombóccá tudjuk formálni. A kockák közepére kerüljenek a szilvák, és "gombócoljunk'. :)

Óvatosan beleengedjük a gombócokat a forró vízbe, s kb 6 perc alatt készre főzzük. Amíg megfőnek, lepiríthatjuk a morzsát olajon vagy vajon. A kész gombócokat kimerjük, és beforgatjuk a zsemlemorzsába.

Az almás gombóc

Anyukám már egy modernebb konyhát képviselt, de gombócot ő is főzött, nem is akármilyet! Az egyik kedvenc gombóc receptem tőle van:

Almás gombóc fahéjas édes tejföllel

Hozzávalók:

á 25 dkg alma, nagyon apró kockákra vágva - 12 ek búzadara - 1 tojás - csipet só - 1 cs vaníliás cukor - 10 ek zsemlemorzsa - 3-5 ek olaj vagy vaj - 1 pohár krémes natúr görög joghurt vagy tejföl - 1 kis kanál fahéj - porcukor ízlés szerint

Az almát nagyon apró kockákra vágjuk (vagy lereszeljük, és kinyomkodjuk a levét). A tojást, a búzadarát, a cukrot és sót összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az almát is, és összekeverjük, viszonylag kemény állagú masszát kell, hogy kapjunk végeredményként. Minimum fél órát pihentetjük.

Mielőtt elkészítenénk a gombócokat, felteszünk egy edényben vizet forrni. Amíg felforr a víz, kisebb gombócokat formálunk a masszából vizes kézzel. Óvatosan beleengedjük a gombócokat a forró vízbe, s kb 6 perc alatt készre főzzük. Amíg megfőnek lepiríthatjuk a morzsát olajon vagy vajon. A kész gombócokat kimerjük, és beforgatjuk a zsemlemorzsába, fahéjas édes tejföllel vagy görög joghurttal tálaljuk. Isteni!

A túrógombóc

A túrógombóc főzés valahogy a mi családunkban kevésbé volt divat, először egy exemnél ettem, az ő anyukája készítette, isteni volt! Aztán rögtön meg is ismételtem az élményt a bevezetőben már említett éttermi változattal. Közben rájöttem, hogy a világ egyik legegyszerűbb dolga a túrógombóc készítés, és nem kell hozzá mesterszakácsnak lenni. Itt a kedvenc receptem, és egy-két tipp, hogy biztosan ne rontsd el.

Túrógombóc - recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró (félzsíros, nem rögös)
  • 12 dkg búzadara2 púpozott ek liszt
  • 2 db nagy tojás (L)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek porcukor
  • nagy csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja

Mielőtt neki látnál, a legfontosabb tipp: ne használj rögös túrót vagy zsírszegény fajtát, mert nem fog összeállni a gombócod... Sajnos már jártam így, te inkább ne kövesd el ezt a hibát, és válassz apró szemű, krémesebb túrót. :)

A villával összetört túrót összekeverjük a búzadarával, a liszttel, a kétféle cukorral, sóval és a reszelt citromhéjjal. Az egész tojásokat is hozzáadjuk, és lágy masszává keverjük. Fedjük le a tálat, és pár órát pihentessük a hűtőben (min 1 óra, de akár egész éjjel is lehet).

Mielőtt elkészítenénk a gombócokat, felteszünk egy edényben vizet forrni. Amíg felforr a víz, kisebb gombócokat formálunk a masszából vizes kézzel. Óvatosan beleengedjük a gombócokat a forró vízbe, s kis lángon kb. 8 perc alatt készre főzzük. Amíg megfőnek lepiríthatjuk a morzsát olajon vagy vajon. A kész gombócokat szűrővel kimerjük, és meghempergetjük a zsemlemorzsába.

Lekvárral, porcukorral, édes tejföllel vagy magában is finom.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hova tűntek a lovagok? Az udvariasság formálódásának története

Az életmódtörténet az egyik legizgalmasabb, legtöbb érdekességet feltáró kutatási területnek bizonyul. A különféle szokások, viselkedési formák, mindennapi tevékenységek, társas normák ugyancsak fontos helyhez jutnak a kutatások, történelmi visszalapozások során. Ezeket olvasva, olykor-olykor eltöprenghetünk azon az izgalmas kérdésen, hogy vajon a jövő életmódkutatói milyen módon fogják prezentálni a nagyközönség előtt a 21. század eleji szokáskultúrát?

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.