2014.12.07. 17:20:03 4429 26

Egyszervolt... - Meseantológia klasszikus és modern mesékkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tizenkét klasszikus és ugyanennyi kortárs mese szerepel a Csimota Könyvkiadó Egyszervolt... című meseantológiájában, amely a Könyvmecénás program első köteteként jelent meg.

Meseantalógia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Meseantalógia

A klasszikus mesék között elsősorban a Grimm fivérek és Andersen történeteinek átiratai kaptak helyet, de bekerült az antológiába egy magyar népmese, A kiskakas gyémánt félkrajcárja is - közölte az MTI-vel a kötet egyik szerkesztője. Tsík Sándor elmondása szerint igyekeztek megtartani az eredeti történetek néha brutális valóságát; a Hamupipőke végén például a gonosz mostohára csúnya sors vár: ez a "szelídített" változatokból kimarad, de ebből az antológiából nem.

A szerkesztő emlékeztetett arra, hogy Egyszervolt... címmel 2007-ben már megjelent egy antológia a Csimota gondozásában, és akkor is az volt a koncepció, hogy klasszikus és modern mesék szerepeljenek egy antológiában. A kortárs mesék nagy része azonban kicserélődött az új kiadásban: a tizenkét történet között nyolc új kapott helyet.

Vig Balázs vagy Dávid Ádám már több gyerekkötettel is jelentkezett, míg Dragomán György befutott szerzőnek számít, de meseíróként még nem ismert - jegyezte meg a szerkesztő, hozzátéve: remélhetőleg olyan új szerzők, mint Borbáth Péter vagy Elekes Dóra neve is rövidesen szélesebb körben ismertté válik.

Tsík Sándor beszámolója szerint a 2007-es kötetet még többen illusztrálták, most azonban egy alkotót, Paulovkin Boglárkát kérték fel, hogy tervezze meg a könyvet és illusztrálja azt. "Odafigyeltünk minden részletre, új betűtípust is vásároltunk például a jobb olvashatóság kedvéért" - árulta el.

Tsík Sándor elmondta: az Egyszervolt... azért is érdekes, mert ez lett a Könyvmecénás program első kötete; a Csimota Könyvkiadó által elindított kezdeményezés elsődleges célja, hogy magánszemélyek előfinanszírozói rendszerben járulhassanak hozzá értékteremtő kötetek megjelenéséhez.

A támogatásként felajánlható legkisebb összeg mindig az adott könyv fogyasztói ára, cserébe a mecénások vagy egy általuk választott személy neve bekerül a könyvbe, és elsőként ők juthatnak a kötethez, ezúttal már egy hónappal a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt. A szervezők ráadásul számos exkluzív tartalommal és programmal kívánják megköszönni a mecénások közreműködését, akik most is nyomon követhették a meseantológia elkészülését.

Tsík Sándor kiemelte: a programban nem csupán gyermekkönyvek megjelentetését tervezik.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.