2014.12.07. 17:20:03 4402 26

Egyszervolt... - Meseantológia klasszikus és modern mesékkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tizenkét klasszikus és ugyanennyi kortárs mese szerepel a Csimota Könyvkiadó Egyszervolt... című meseantológiájában, amely a Könyvmecénás program első köteteként jelent meg.

Meseantalógia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Meseantalógia

A klasszikus mesék között elsősorban a Grimm fivérek és Andersen történeteinek átiratai kaptak helyet, de bekerült az antológiába egy magyar népmese, A kiskakas gyémánt félkrajcárja is - közölte az MTI-vel a kötet egyik szerkesztője. Tsík Sándor elmondása szerint igyekeztek megtartani az eredeti történetek néha brutális valóságát; a Hamupipőke végén például a gonosz mostohára csúnya sors vár: ez a "szelídített" változatokból kimarad, de ebből az antológiából nem.

A szerkesztő emlékeztetett arra, hogy Egyszervolt... címmel 2007-ben már megjelent egy antológia a Csimota gondozásában, és akkor is az volt a koncepció, hogy klasszikus és modern mesék szerepeljenek egy antológiában. A kortárs mesék nagy része azonban kicserélődött az új kiadásban: a tizenkét történet között nyolc új kapott helyet.

Vig Balázs vagy Dávid Ádám már több gyerekkötettel is jelentkezett, míg Dragomán György befutott szerzőnek számít, de meseíróként még nem ismert - jegyezte meg a szerkesztő, hozzátéve: remélhetőleg olyan új szerzők, mint Borbáth Péter vagy Elekes Dóra neve is rövidesen szélesebb körben ismertté válik.

Tsík Sándor beszámolója szerint a 2007-es kötetet még többen illusztrálták, most azonban egy alkotót, Paulovkin Boglárkát kérték fel, hogy tervezze meg a könyvet és illusztrálja azt. "Odafigyeltünk minden részletre, új betűtípust is vásároltunk például a jobb olvashatóság kedvéért" - árulta el.

Tsík Sándor elmondta: az Egyszervolt... azért is érdekes, mert ez lett a Könyvmecénás program első kötete; a Csimota Könyvkiadó által elindított kezdeményezés elsődleges célja, hogy magánszemélyek előfinanszírozói rendszerben járulhassanak hozzá értékteremtő kötetek megjelenéséhez.

A támogatásként felajánlható legkisebb összeg mindig az adott könyv fogyasztói ára, cserébe a mecénások vagy egy általuk választott személy neve bekerül a könyvbe, és elsőként ők juthatnak a kötethez, ezúttal már egy hónappal a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt. A szervezők ráadásul számos exkluzív tartalommal és programmal kívánják megköszönni a mecénások közreműködését, akik most is nyomon követhették a meseantológia elkészülését.

Tsík Sándor kiemelte: a programban nem csupán gyermekkönyvek megjelentetését tervezik.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...