2014.11.27. 08:00:00 5683 38

Az immunrendszer védelmében: bíbor kasvirág
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nem csak naranccsal szeretnéd felturbózni az immunrendszeredet, a bíbor kasvirág, azaz az Echinacea purpurea jó választás lehet. Az Észak-Amerikából származó gyógynövényt, illetve a belőle előállított „készítményeket” már az indiánok is előszeretettel használták egészség megőrzésre. Jó szolgálatot tett fertőzések, sebek, égések, rovarcsípések, ne adj’ Isten, kígyómarás esetén.

Bíbor kasvirág (Echinacea) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bíbor kasvirág (Echinacea)

Napjainkban az Echinacea

Szerencsére, nálunk nem kell kígyómarástól tartani, ám a mindennapok gondjai következtében minket érő stresszhatások sokszor vetekszenek a marás okozta kínokkal. E hétköznapi kellemetlenségek következtében védekezőképességünk folyamatosan veszít erejéből. Így télen pedig nem csak ez, hanem egyéb veszély is leselkedik ránk: vészesen közeleg, vagy már itt is van a náthás, köhögős időszak, és szép lassan megérkezik az influenza szezon is. Többek között ezek ellen, és még sok minden másra is jó e növény. A gyógyászatban főként a bíborlevelű és a keskenylevelű kasvirág a használatos.

Milyen formában találhatod meg a bíbor kasvirágot?

Csepp, oldat és tabletta formájában is hatásos lehet, de injekcióként, gyógyteaként, vagy gyógycukorként is ismert.

Külsőleg és belsőleg is használható a gyógynövény

Ahogy már írtuk, a téli időszakban főként immunerősítőként szolgálhat. Méghozzá nem is akármilyenként, hiszen egyetemi kutatások is kimutatták, hogy a gyógynövény akár 30%-kal jobban növeli a T-sejtek termelődését, mint más, immunrendszert erősítő szerek. Ha védekező rendszerünk felturbózása nem sikerült teljes mértékig, azért a nátha és az influenza ellen is felveszi a harcot a bíbor kasvirág.

Az Echinacea alkalmazható még:

  • Természetes módon állja útját a fertőzéseknek: különböző mikrobák, gombák, vírusok, baktériumok ellen is véd, megelőzéshez, általános immunerősítéshez alkalmazható gyógynövény.
  • Arcüreg-gyulladásra, hörghurutra is gyógyír lehet az Echinacea.
  • Kiegészítő, vagy megelőző szere lehet különböző légúti és húgyúti fertőzéseknek, gyenge megfázásnak.
  • Olyan folyamatosan kiújuló megbetegedések ellenszere is lehet, mint az afta, bakteriális és húgyúti fertőzések, övsömör, nőknél a fehér folyás, a hüvely gombás fertőzése.
  • Ha fáj a torkunk, vagy mandulagyulladásunk van, a bíbor kasvirágból (vagyis a tinktúrájából) készült gargarizáló szer remek gyógyszer lehet.
  • Csökkenti, vagyis a normális szintre viszi az immunválaszt, például ekcéma esetén.
  • Külsőleg alkalmazva is érvényesül az Echinacea gyulladás csökkentő hatása. Ilyenkor hámosító tulajdonsága is jól jön. A fent már írt ekcémára a kasvirágból készült folyadék lehet a gyógymód, ugyanúgy, ahogy égési sebek, egyéb sérülések, tályog, felfekvés, szájfekély esetén is.
  • Ha családi házban élsz, akár kerted egyik dísze is lehet. :)

Írásunk csak tájékoztató jellegű, mielőtt a gyógynövény használatát elkezded kérdezd meg kezelő orvosodat a mellékhatásokról, más gyógyszerekkel való együttes alkalmazásáról.

Forrás: biosziget.hu, webmd.com, biborkasvirag.lapok.eu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

A világ legegyszerűbb muffinja – Fehérjedús finomság rohanós reggelekre vagy lazulós délutánokra

A hétvégékben nem csak azt szeretjük, hogy sokáig, de legalábbis egy kicsit tovább lustálkodhatunk, hanem azt is, hogy jut időnk leülni és szépen komótosan megreggelizni a szépen megterített asztalnál. Bezzeg a hétköznapokon… akkor csak a rohanás van!