2021.09.30. 09:30:00 5802 192

Amikor a hobbi nyűg - Meddig erőltessük a különórát a gyereknél?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tanuljon is, mozogjon is és fejlessze például a kézügyességét is, de hová fér bele a játék és a pihenés? Természetes, ha a gyereknek néha nincs kedve vagy energiája a heti rutin minden egyes pontjához. Azonban vegyük észre, ha ezek a panaszkodások rendszeressé válnak, hovatovább a teljesítmény rovására is mennek!

Túlterhelt kisiskolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Túlterhelt kisiskolás

Az intő jeleket ne intézzük el annyival, hogy majd a hétvégén kipiheni magát a gyerek. A határokat természetesen fontos meghatározni, de hiába számít jellemépítőnek a kitartás és a szolidaritás, ha a foglalkozás miatti szorongás a mentális (és fizikai) egészség rovására megy.

Amikor jobb megszökni, mint megszokni

A kitartás nem fog személyiségjeggyé válni, ha rendszeresen olyan dologban kell részt venni, amit nem élvezünk.

Komolyan fontolóra kell vennünk a különóráról történő leiratkozást, ha a gyerek sorozatos fizikai rosszullétre hivatkozva próbál kibújni a részvétel alól. Ez már nagyfokú szorongásra utalhat, aminek a forrását minél előbb fel kell deríteni. Lehet, hogy olyan megoldható akadályról van szó, amihez a szülői támogatásra is szükség van.

Ismerjük fel, ha az adott foglalkozás a mi vágyaink beteljesülésének kedvéért került be a programok közé: Amennyiben a gyermekünk nem élvezi úgy, ahogyan azt mi tettük volna, ne erőltessük tovább az adott hobbit.

Keressétek közösen az arany középutat!

Amikor „csupán” izgulás áll a probléma hátterében, nincs veszve semmi: Ilyenkor érdemes átbeszélni, hogy mi az oka ennek, így önbizalmat tudunk csepegtetni a gyerkőcbe. Ha erre az esetre gyanakszunk, érdemes időt adni a beszokáshoz a gyereknek a kurzus végéig.

Van, hogy az oktató személye, van, ahol a meghatározott és elérendő célok nem passzolnak gyermekünkhöz. Ilyenkor nem a tevékenység fajtáját kell lecserélni, hanem egy másik klubot/lehetőséget kell keresnünk.

Természetesen előfordulhat, hogy túlságosan be van táblázva a gyerkőc. (Ne feledjük, hogy mindenkinek más a teherbírása, így felesleges azokkal a frázisokkal jönni, amik egy másik gyerek kitartásához hasonlítják őt.) Ültessük le a gyereket és hallgassuk meg, melyik különórák a hasznosabbak és élvezetesebbek számára, így a rangsor végén állókból el lehet hagyni néhányat. Ezáltal csökken a rá nehezedő nyomás és fesztelenebbé fog válni.

De akkor sincs nagy probléma, ha félbe kell hagyni valamit, ezeket az energiákat fordíthatjuk más (vagy nagyon hasonló) dolgokra. A döntésben az is sokat segíthet, ha listázzuk, hogy mi szól a tevékenység mellett és mi az, ami nehezíti a folytatást. A lényeg, hogy éreztessük gyermekünkkel, hogy ez a döntés teljesen rendben van.

Forrás: www.gyerekkelvagyunk.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.