2024.02.23. 17:49:26 6808 229

A tetoválás, mint testöltöztetés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyes vadásznépek esetében a tetoválás fő célja eredetileg nem esztétikai, hanem gyógyászati volt. A csuklóra, a láb- és kézfejre, a vállakra és a mellre tetovált formáktól azt várták, hogy a betegség, esetleg az átok az ember helyett ezekbe menjen át. A testrajzaik között leginkább geometrikus alakzatok, – főként kör, négyszög és vonal – valamint különféle állatok, elsősorban madarak – veréb, nyírfajd, cinke stb. – szerepeltek. Az igen régi múlttal rendelkező bőrdíszítés, bőrrajzolás számos nép esetében kiemelt helyhez jutott.

Tetoválás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tetoválás

A mesterséges hegek elsődleges célja a közösséghez tartozás egyik legerőteljesebb kifejezőjeként volt számon tartva. Ugyanakkor egyes törzsek esetében presztízs értéket is képviselt – ezzel is kimutatták a csoportban elfoglalt helyüket, rangjukat, személyes érdemeiket stb. A későbbiek során mindez mágikus és kultikus vonásokkal is gazdagodott. Az ősi egyiptomiak egyik figyelemre méltó szokása a halottak tetoválása volt. A feltételezések szerint minderre azért kerülhetett sor, hogy a különféle testen szereplő szimbólumokkal távol tartsák a holtak lelkeitől az ártó szellemi lényeket.

Egy történetíró a Brit-szigeteken élő (germánok előtti) népekről jegyezte fel, hogy a bőrük különféle állatalakokkal volt díszítve, melyekre rendkívül büszkék voltak. Mint kiderült, az ilyen jellegű bőrrajzokkal kizárólag a legrégebbi nemesek rendelkezhettek, akik a feljegyzések szerint az acéltűkkel képzett sebekbe növénynedveket cseppentettek. Még Darwin is foglalkozott a tetoválás – vagy, ahogyan akkoriban nevezték: a tatuálás – jelenségével az ősi népek körében. Meglátása szerint egyes esetekben akár szexuális oka is lehet egy-egy ilyen jellegű bőrfelszín-dísznek. Ez utóbbi jelleg elsősorban a fiatal nőkre volt jellemző, akik ilyen módon is fel kívánták hívni magukra a férfiak figyelmét. A férfiak viszont a dominanciájukat, a bátorságukat kívánták nyilvánvalóvá tenni. Ezért a tetoválás több helyen is kultikussá vált, szertartások fűződtek hozzá.

Ez a majdhogynem hat évezredes szokás mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Ez utóbbi kijelentés számos adattal támasztható alá. Csak az Egyesült Államokban több mint 200 ezer tetoválószalon működik; már két évtizeddel ezelőtt is a keresőmotorokba beírt egyik legkeresettebb kifejezés a „tetoválás” volt; a fejlett országok fiataljainak több mint 30 százaléka már rendelkezik legalább egy tetoválással. A férfiak leginkább a válluk felső részét, a nők a bokájukat tetováltatják leggyakrabban. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a tetoválást a későbbiek folyamán sokkal több nő bánja meg, mint férfi.

Hérodotosz, a görög historikus feljegyezte, hogy háborús időkben a tetoválást titkos üzenetek továbbítására is használták. Visszaemlékezése szerint egy fogvatartott előkelőség a saját rabszolgájának fejére tetováltatta üzenetét, majd megvárta, míg a haj elfedi az írást. Az üzenet olvasója leborotválta a rabszolga haját, és elolvasta a titkosírást. A bronzkori vadász, Ötzi – az 5000 éves jégember – mumifikálódott testén is találtak néhány tetoválást, éspedig: egy keresztet a bal térd belső oldalán, a derekán pedig hat egyenes vonalat. A tengerészek körében elterjedt szokássá vált a védelmező tetoválás készítése, mely hitük szerint óvta őket a vízbefulladás veszélyeitől. Ennek elkerülése érdekében az egyik lábukra disznót, a másikra kakast tetováltak. Bizony, egyik állat sem tud úszni, és éppen abban reménykedtek, hogy emiatt segítik gyorsan a partra evickélni a vízbe esett tengerészt.

A test önmagában beszél az emberről, az egyénnel együtt változik, formálódik. A természetes módon jelentkező testi „üzenetközvetítések” kiegészülhetnek mesterséges üzenetekkel is, melyek személyes történeteket, jeles eseményeket közvetítenek mások felé. A test így válik egyfajta egyénre szabott, különleges „életnaplóvá”.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jeges teák változatosan

Lassan kopogtat az ajtón a forró nyár, így gyakrabban támad kedvünk hűsítő-frissítő, igazán jól eső hideg vagy jéghideg italokat fogyasztani. Az otthon kevert jeges teáknak számos előnyük van, hiszen amellett, hogy könnyen elkészíthetjük azokat, a kreativitásunkat is szabadon engedhetjük. És még valami: a magunk gyártotta jeges teák egészségesebbek lehetnek boltban vásárolt társaiknál, mi több, olcsóbbak is.

Nekik elnézzük a „szúrós” kedvet – Ezért szeretjük a kaktuszokat

Ezek az egzotikus, alakgazdag és virágokkal is ékeskedő, szívós és könnyen alkalmazkodó növények nem csak a szenvedélyes virággyűjtők kedvenceiként tarthatók számon. A száraz levegőjű szobákba ugyancsak javasolt elhelyezni ezeket a hálás növényeket, melyek aztán élő díszekként is esztétikus látványt nyújtanak. Ismerkedjünk kicsit a kaktuszfélék különleges családjával.

Az öregedés: amitől a legtöbb ember fél, pedig nem kellene

Az öregedéstől való félelem ma már szinte minden korosztályban tetten érhető, és egyértelműen negatív hatást gyakorol az egészségre és jóllétre. Bár régidők óta sokan abban reménykednek, hogy egyszer mindenki számára könnyen hozzáférhetővé válik az örök fiatalság széruma, ezidáig még nem került sor erre. Néhányak szerint viszont nem érdemes emiatt aggodalmaskodnunk, hiszen egy véges térben nem bizonyos, hogy létezhet az örökéletűség ajándéka. Mit tehetünk hát?