2020.01.27. 15:42:12 8910 290

Vigyázz a meghűlés elleni gyógyszerekkel. Veszélyeztethetik a szívedet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bármi is okozná, influenza vagy csak egy sima nátha, a téli hónapokban egyre többször folyik az orrunk. Ilyenkor, különösképpen ha ez hőemelkedéssel is jár, rögtön a patikába rohanunk megoldásért.

Kellemetlen megfázás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kellemetlen megfázás

Amivel nincs is baj, leszámítva, ha eleve magas a vérnyomásunk, vagy valamilyen szívbetegségben szenvedünk. “Ez esetben ugyanis kerülniük kell az orális dekongesztánsok szedését" - mondta Sondra DePalma, a Pennsylvaniában lévő UPMC PinnacleHealth CardioVascular Intézetének orvosa. A “dekongesztáns” - tágabb értelemben - minden, az orr nyálkahártyáját “lohasztó” gyógyszert jelent. Mind a dekongesztánsok, mind a nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID), olyan gyógyszerekben vannak, amelyek növelhetik a vérnyomást. Ilyen például a pszeudoefedrin vagy a fenilefrin – amelyek összehúzzák az ereket.

Ám az erek összehúzódása a legkevésbé kívánatos dolog, ha valakinek magas a vérnyomása (télen eleve megemelkedhet!) vagy valamilyen szívbetegségben szenved.

2017-ben közel 10 000 légzőszervi fertőzést szenvedő személyt vizsgáltak meg, akiket szívroham miatt kórházba kellett szállítani. A résztvevők átlagosan 72 éves voltak a szívrohamuk idején, és sokuknak már kardiovaszkuláris kockázati tényezői is voltak, például cukorbetegség és magas vérnyomás. A kutatók rájöttek, hogy azoknál az embereknél, akik betegként nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) szedtek, több mint háromszor valószínűbb volt, hogy szívrohamot szenvednek, összehasonlítva az egy évvel korábbi állapotukkal, amikor a résztvevők még nem voltak betegek és nem is szedtek NSAID-t.

Ha enyhe vagy közepes tünetek jelentkeznek, a beteg pihenjen és igyon sok folyadékot – mondják az orvosok. A dekongesztánsokat nem szabad hét napnál tovább alkalmazni. Ez vonatkozik az orrspray termékekre is, bármennyire is hatékonyak legyenek. (már ha magas a vérnyomásunk, vagy szívbetegek vagyunk). Ettől függetlenül sokféle orrspray van még a piacon: antihisztamin, kromoglikát. szteroidos és kombinált hatóanyagú készítmények. Az a legjobb, ha konzultálunk a háziorvosunkkal és/vagy a patikussal!

Forrás: medicalexpress.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A babás holmik elő- és utóélete – 3+1 hasznos „gyerekdolog” nem csak anyukáknak 2.

Krémek, ruhák, kendők, egyéb kiegészítők, mindenre és bármikor bevethető kütyük. Ha babás dolgokról van szó, a beszerzendő lista szinte végtelen. Érdemes meggondolni, erről a listáról mit szerzünk be, mert haszna nem mindegyiknek lesz. Szerencsére, azért nem minden holmi ilyen, sőt!

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?