2023.06.15. 17:15:00 7327 242

Ússz és evezz! Röviden a vízi sportok egészségügyi hatásairól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Úszás szakértőnk, Szenilla „sport és egészség” rovata következik. Szenilla saját életmódjából fakadó tapasztalataiból inspirálódott, és ki más tudná jobban, mitől lesz áramvonalas testünk, mint egy hal? A viccet félretéve, tényleg nagyon hasznos számunkra, ha a nyári hónapok alatt kiélvezzük a vízisportok előnyeit!

SUP, azaz deszkás evezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com SUP, azaz deszkás evezés

Az úszás különböző technikáit nem csak amiatt érdemes elsajátítani, mert mindenre fel kell készülni egy esetleges hajókirándulás bevállalásakor, hanem azért is, mert ez egy minden életkorú ember számára alkalmas sport. Az úszásban az is jó, hogy egész évben művelhető mozgásforma, hála a fedett uszodáknak.
Habár vannak, akiknek érzékeny a szeme és a füle, nekik sem kell lemondani a vízzel kapcsolatos szabadidős tevékenységekről: Ők ragadjanak evezőlapátot!

Amiért nem csak ázni, de tempózni is érdemes a medencében!

Az úszást edzettségi szintünknek megfelelő módon végezhetjük, a laza edzéstől kezdve egészen a tempósabb kardió edzésig. Állóképességünk javulása biztosan nyomon követhető lesz, ha rendszeres edzés programként ezt a sportágat választjuk. Ezen kívül azonban még számos előnyös hatása lehet ránk nézve:

  1. A test szinte összes izma edzhető vele.
  2. A felhajtóerőnek hála az ízületek megterhelése nélkül végezhető ez a sport.
  3. Egészséges étrendre térve az úszással a fogyáshoz elegendő kalória égethető el, ha testsúlycsökkentés a célunk, valamint szabályozza a szervezet testzsírszázalékát.
  4. Az úszás a speciális légzés technikának köszönhetően edzi a tüdőt.
  5. Rendszeresen végezve erősíti a szívet.
  6. Nem csak a testünk, de agyunk egészségét és edzettségét (összpontosítás) is javíthatjuk vele. Sőt, szabadtéren végezve még nagyobb mentális hatása lehet a természeti környezet jóvoltából.

Az evezős sportok (kajak, kenu, sárkányhajó, SUP stb.) pozitív egészségügyi hatásai

Hogy azok is élvezni tudják a víz nyújtotta lehetőségeket, akik nem szeretnék a hullámok alá dugni a fejüket, csónakba is ülhetnek - vagy deszkára is pattanhatnak. Ezeknek a szabad levegőn végzett sportoknak általában közösségépítő ereje is van, ezzel téve még egy lapáttal a mentális egészségünket javító (pl. stresszcsökkentés) hatásra.
Az izmok közül inkább a karok és a felsőtest izmai lesznek igénybe véve, de aerob mozgásformaként az állóképesség ugyancsak remekül növelhető az ilyen vízi sportokkal.
Amennyiben szívünk és tüdőnk kapacitását növelnénk, szintén ajánlható szabadidős tevékenységként az evezés.

Forrás: goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

Kóstoltad a világ leghíresebb ételeit?

A külföldi utazások során a hely kultúrájával, történelmi érdekességeivel és embereivel való megismerkedés egyik örökzöld módja az ott hagyományos és népszerű ételek megkóstolása. Az ételek így méltán képezhetik kirándulásaink fénypontját és képesek megnövelni az utazási élményeket.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.