2021.05.18. 17:52:17 10902 278

Tudj meg többet a pajzsmirigy alulműködésről és annak lehetséges okairól – Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pajzsmirigyről szóló cikksorozat első két részében arról volt szó, hogy mi is a pajzsmirigy feladata a szervezetben, és mikor gyanakodj arra, hogy valami gond van a működésével. A most következő részekben azt szeretném bemutatni, hogy pontosan mik is a pajzsmiriggyel kapcsolatos leggyakoribb betegségek, és mit jelentenek ezek tulajdonképpen.

Hashimoto, pajzsmirigy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hashimoto, pajzsmirigy

A pajzsmirigy alulműködése

A pajzsmirigy alulműködése azt jelenti, hogy a mirigy kevesebb hormont termel, mint kellene. Ez azért nagyon fontos és kezelendő probléma, mert a pajzsmirigy hormonok létfontosságúak a szervezetünk összes sejtje számára a megfelelő működéshez. Amennyiben a hormonok szintje egy bizonyos szint alá süllyed (ez egy sima vérvételből megállapítható), akkor az endokrinológus gyógyszert (pajzsmirigy hormont) fog felírni, hogy pótolja a hiányzó mennyiséget.

A pajzsmirigy alulműködés is mondható „civilizációs betegségnek”, hiszen kialakulásában a legnagyobb szerepet az életmódunk, étkezésünk játszik. Természetesen ehhez hozzájárulhat egy genetikai hajlam öröklődése, de megfelelő életmóddal többnyire ebben az esetben is elkerülhető lenne a betegség.

A pajzsmirigy alulműködésnek számtalan oka lehet. Amennyiben nem csak a felszínen, hormon pótlásával szeretnénk a betegséget „kezelni”, hanem a célunk visszaállítani a pajzsmirigy megfelelő működését, akkor ezeket a gyökérokokat kell megkeresni, és kell kezelni. Ebben a megfelelő életmód, táplálkozás, a hiányzó tápanyagok pótlása lesz a legnagyobb segítségünkre.

Az alulműködés lehetséges okai:

  1. Tápanyag hiányok: a pajzsmirigy megfelelő működéséhez megfelelő vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség. Ilyenek a jód, szelén, D-, K-, A-, E-, C- vitaminok, omega-3, vas, cink, réz. Sajnos ezeket a tápanyagokat még megfelelő táplálkozással sem lehet teljes mértékben pótolni, így muszáj ezeket minőségi táplálékkiegészítők formájában bevinnünk.
  2. Az agyalapi mirigy kóros működése. Az agyalapi mirigy a szervezetben a pajzsmirigy ’főnöke’, az általa termelt TSH hormonnal serkenti vagy fogja vissza a pajzsmirigy hormontermelését. Ha valamilyen okból (ez általában a krónikus stressz) az agyalapi mirigy nem működik jól, akkor a pajzsmirigy felé küldött jelzései sem lesznek megfelelőek.
  3. Különböző krónikus gyulladások, felborult bélflóra egyensúly vagy szelénhiány következtében fellépő rossz hormonátalakítás (T4-T3 átalakítás). Ezekben az esetekben hiába működne jól a pajzsmirigy, hiszen elég T4 hormont állít elő, mivel az nem tud megfelelően átalakulni T3 hormonná (ami tulajdonképpen a sejtekben a hatást kifejtené), így alulműködéses tüneteink lesznek.
  4. Ösztrogéndominancia: amikor az ösztrogén és a progeszteron aránya megbomlik a szervezetben az ösztrogén javára. Férfiakra is jellemző, nők esetében nagyon gyakori.
  5. Magas tesztoszteron szint nők esetében, általában együtt jár PCOS-sel (policisztás ovárium szindróma)
  6. Mellékvese kifáradása. Krónikus stressz esetén a mellékvese kortizol termelése megnő, majd egy idő után kifárad a mellékvese, csökken a kortizol termelés. Ez az egész hormonrendszerünkre hatással lesz.

A sorozat további részeiben a pajzsmirigy betegségeit mutatom be (túlműködés, autoimmun gyulladás), és arról is írni fogok, milyen életmódbeli változtatásokkal tudod ezeket kezelni.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.