2024.01.28. 12:36:22 5993 238

Tedd meg ma!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szellemes halogatók aranyszabálya így hangzik: Amit megtehetsz ma, halaszd holnaputánra, és így nyersz két szabadnapot. Ám a szakemberek szerint a rendszerető, feketeöves rutinosok is belegabalyodnak egynéhányszor a halogatásba. Önkéntes halogatóvá pedig aligha válik valaki. Nézzük meg, hogyan hagyhatunk fel ezzel a kedvünket lohasztó szokással – amennyiben van ilyenünk.

Tervezz és cselekedj! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tervezz és cselekedj!

A halogatás édes pillanatai később kesernyés mellékízekkel társulhatnak. Így némi sarkítással a másnapos állapot távoli rokonaként tarthatjuk számon ezt a szokást. Melybe elegyedik szorongás, alulteljesítés, bánkódás, utolsó pillanatban elvégzendő muszáj-feladatok, és nyomokban stressz is.

A halogatás leküzdésének kezdő lépései

A kutatók szerint a legjobb módszerként a megelőző tevékenységek tarthatók számon, melyekkel sikeresen gátat gördíthetünk a prokrasztináció (e szörnyű szó krónikus halogatást jelent) útjába. Módszerként beiktatható az ütemterv kialakítás, a napi feladatok gondos megtervezése, és nem utolsó sorban az időgazdálkodási készségek fejlesztése.

Ám a halogatás mögött gyakran rejtőzhetnek elsőre nehezen tetten érhető okok is. Ilyennek bizonyul például a kudarctól, vagy a hibák elkövetésétől való félelem is. Susan Krauss Whitbourne pszichológus ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy megvizsgáljuk a mögöttes okokat. A feladatok tovatolása akár önmagunk elé helyezett akadályként is értelmezhető. Ezek miatt nem tesszük meg a céljaink megvalósítása felé vezető első, meghatározó lépéseket.

Segíthet, ha teendőlistát készítünk, és minden elvégzendő feladatunk mellé gondosan odaillesztjük a határidőt is. Ha nagyobb projektbe kezdünk, akkor bontsuk fel részfeladatokra. Törekedjünk arra is, hogy nagy buzgóságunkban ne halmozzuk a napi elvégzendőket, hogy elkerüljük a túlvállalás rémálmát. Ha valami közbejön, és nem tudunk mindent kipipálni a napi feladatok közül, akkor a következő napon igyekezzünk beiktatni azokat, amelyekkel elmaradtunk.

Bár minden nap más-más tennivalók léphetnek képbe, melyeket fel kell vennünk a listánkra, azonban érdemes néhány számunkra fontos feladatot lefixálni (pl. napi testmozgás, olvasás stb.), elvégzésükre minden nap időt szánni.

Jobb napokon magunk is meglepődünk azon, hogy mennyire produktívak vagyunk, ezért ha tehetjük, – ha van kedvünk, időnk – végezzünk el előre néhány dolgot. Ám, amennyiben nem szeretnénk előre dolgozni, akkor jutalmazzuk meg magunkat, hiszen most valóban megérdemeltük (pl. menjünk el moziba, vegyünk egy csokor virágot a nappalinkba, sétáljunk egy jólesőt a parkban).

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.