2023.07.19. 15:32:00 6843 228

Tanuljunk az üzletemberektől hatékonyságot: Pareto-elv a mindennapokban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Pareto-elv használata sokat segíthet a prioritások meghatározásában és az erőforrások hatékonyabb felhasználásában az üzleti életben, de privát céljaink elérése érdekében a magánéletünkben hozott döntéseinkben is alapul vehetjük. Számoljunk százalékot együtt!

Pareto elv - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pareto elv

A Pareto-elv egy olasz közgazdásztól származik. Vilfredo Pareto azt a megállapítást tette, hogy az erőforrások, eredmények, de még a problémák jelentős része is gyakran egy kisebb részre koncentrálódnak: Azaz a következmények 80%-a csupán az okok 20%-ára vezethetők vissza.
Az élet különböző területein alkalmazva, a Pareto-elv segíthet abban, hogy megfelelően priorizáljunk és hatékonyabban fókuszálhassunk. Természetesen a 80/20-es arány csak irányadó aránypár, és egy meghatározott mértékig eltolódhat a személyes preferenciáink és körülményeink alapján.

Területek, ahol a Pareto-elv hasznosítható lehet

Az elv szerint a ráfordított idő 20%-a eredményezheti a teljes munka 80%-át! Tehát azonosítva a legfontosabb, legnagyobb eredményeket hozó feladatokat és tevékenységeket, majd ezekre összpontosítva, sokkal hatékonyabban végezhetjük el a ránk bízott munkát. Azonban a stratégiai tervezés nem merül ki a munka világában, más életterületeinken is sikeresen alkalmazhatjuk.

Pénzügyek

Az előző megállapítás sajnos előnytelen értelemben is igaz lehet, miszerint a kiadásaink 20%-a általában kiteszik a költségeinkk 80%-át. Ezt felismerve és a költségvetésünket átalakítva viszont képesek lehetünk hatalmas összegeket átcsoportosítani.

Tanulás, nyelvtanulás

Az elv szerint a leggyakrabban használt elméletek, szabályok vagy szavak teszik ki a (nyelv)tanulás jelentős részét. Az 80/20-elv alapján idegen nyelv elsajátítása során pl. a leggyakrabban előforduló kommunikációs helyzetek alapos begyakorlása, és az anyynyelvünkön leggyakrabban használt szavak elsődleges megtanulása sokat segíthet a magabiztos és hatékony idegennyelvi kommunikációban.

Házimunka

Amennyiben azonosítani tudjuk azokat az otthon elvégzendő feladatokat, amelyekre a legtöbb időnk és energiánk megy el, akkor kétféle megoldást is eredményezhet számunkra a Pareto-elv használata. Egyrészt priorizálhatunk a legidőigényesebb és leghosszabb házimunkák szerint, hogy növekedjen a hatékonyságunk, másrészt ezáltal felismerhetjük, melyek azok amelyekben a családtagok segítsége jól jönne. (A feladatmegosztás az üdvösebb választás.)

Szabadidő

Az előző életterületeken történő hatékony működés automatikusan hozza magával azt, hogy a szabadidőnk is hasznosabban telhet el. Törekedjünk arra, hogy a máshol megtakarított energiát és időt minél jobban és hasznosabban használjuk fel!

Forrás: hu.wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...