2023.07.19. 15:32:00 6842 228

Tanuljunk az üzletemberektől hatékonyságot: Pareto-elv a mindennapokban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Pareto-elv használata sokat segíthet a prioritások meghatározásában és az erőforrások hatékonyabb felhasználásában az üzleti életben, de privát céljaink elérése érdekében a magánéletünkben hozott döntéseinkben is alapul vehetjük. Számoljunk százalékot együtt!

Pareto elv - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pareto elv

A Pareto-elv egy olasz közgazdásztól származik. Vilfredo Pareto azt a megállapítást tette, hogy az erőforrások, eredmények, de még a problémák jelentős része is gyakran egy kisebb részre koncentrálódnak: Azaz a következmények 80%-a csupán az okok 20%-ára vezethetők vissza.
Az élet különböző területein alkalmazva, a Pareto-elv segíthet abban, hogy megfelelően priorizáljunk és hatékonyabban fókuszálhassunk. Természetesen a 80/20-es arány csak irányadó aránypár, és egy meghatározott mértékig eltolódhat a személyes preferenciáink és körülményeink alapján.

Területek, ahol a Pareto-elv hasznosítható lehet

Az elv szerint a ráfordított idő 20%-a eredményezheti a teljes munka 80%-át! Tehát azonosítva a legfontosabb, legnagyobb eredményeket hozó feladatokat és tevékenységeket, majd ezekre összpontosítva, sokkal hatékonyabban végezhetjük el a ránk bízott munkát. Azonban a stratégiai tervezés nem merül ki a munka világában, más életterületeinken is sikeresen alkalmazhatjuk.

Pénzügyek

Az előző megállapítás sajnos előnytelen értelemben is igaz lehet, miszerint a kiadásaink 20%-a általában kiteszik a költségeinkk 80%-át. Ezt felismerve és a költségvetésünket átalakítva viszont képesek lehetünk hatalmas összegeket átcsoportosítani.

Tanulás, nyelvtanulás

Az elv szerint a leggyakrabban használt elméletek, szabályok vagy szavak teszik ki a (nyelv)tanulás jelentős részét. Az 80/20-elv alapján idegen nyelv elsajátítása során pl. a leggyakrabban előforduló kommunikációs helyzetek alapos begyakorlása, és az anyynyelvünkön leggyakrabban használt szavak elsődleges megtanulása sokat segíthet a magabiztos és hatékony idegennyelvi kommunikációban.

Házimunka

Amennyiben azonosítani tudjuk azokat az otthon elvégzendő feladatokat, amelyekre a legtöbb időnk és energiánk megy el, akkor kétféle megoldást is eredményezhet számunkra a Pareto-elv használata. Egyrészt priorizálhatunk a legidőigényesebb és leghosszabb házimunkák szerint, hogy növekedjen a hatékonyságunk, másrészt ezáltal felismerhetjük, melyek azok amelyekben a családtagok segítsége jól jönne. (A feladatmegosztás az üdvösebb választás.)

Szabadidő

Az előző életterületeken történő hatékony működés automatikusan hozza magával azt, hogy a szabadidőnk is hasznosabban telhet el. Törekedjünk arra, hogy a máshol megtakarított energiát és időt minél jobban és hasznosabban használjuk fel!

Forrás: hu.wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.