2023.12.18. 15:33:01 6182 222

Sárkány Éve Lampion fesztivál nyílt az állatkerti Biodómnál
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vasárnaptól látogatható a Sárkány Éve Lampion fesztivál, amelyen hetven estén át a kínai lampionművészet több száz alkotását tekinthetik meg az érdeklődők február 24-ig a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó Biodómnál esténként 17 és 21 óra között.

Sárkány éve - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sárkány éve

A fesztiválnak helyet adó Biodóm területét az Állatkerti körút 16. szám alatti kapun át közelíthetik meg az érdeklődők. Magyarországon eddig csak egyszer, hét évvel ezelőtt rendeztek ilyen nagyszabású, a kínai lampionművészet alkotásait bemutató programot, amelynek akkor szintén az Állatkert volt a házigazdája. A mostani fesztivál aktualitását a közelgő Sárkány éve adja, amely a február 10-i holdújévvel veszi kezdetét.

A program több száz látványos művészi lampionját az alkotók hatalmas képekké, gyakran 5-8 méteres kompozíciókká rendezték össze. Többek között két hatalmas lampionsárkánnyal is találkozhatnak a látogatók, de lesznek óriáspanda-, elefánt-, jegesmedve-, mókus-, flamingó-, páva-, teknőslampion is.

A kínai kultúra motívumkincsét és formavilágát megjelenítő alkotások közt láthatók lesznek olyanok is, amelyek az i. e. 3. században uralkodott első kínai császár, Csin Si Huang-ti (Qin Shi Huangdi) sírhelyét őrző, 1974-ben felfedezett cseréphadsereg terrakotta katona figuráit jelenítik meg a lampionművészet eszközeivel.

Európában az emberek jó része csak a hagyományos külsejű, többnyire papírból készült, általában vörösre festett, esetleg sárga színnel díszített, nagyjából sütőtök méretű és ahhoz hasonlóan kerek formájú lampionokat ismerik. A lampionkészítés technikája, vagyis a vázra húzott színes selyem, és az alkotáshoz kapcsolódó belső megvilágítás azonban szinte bármilyen forma kialakítására lehetőséget ad.

Maguk a lampionok eredetileg hétköznapi használati tárgyak voltak, amelyekkel a sötétben világítottak, azonban már kezdetektől esztétikai élményt is nyújtottak, később pedig kulturális tradícióvá vált a lampionkészítés. A kínai lampion fesztivál hagyományai egészen a Han-dinasztia idejéig (i.e. 206-i.sz. 220) vezethetők vissza.

A lampionok vázát hagyományosan bambuszból vagy falécekből, valamint fémszalagokból készítették, utána pedig valamilyen áttetsző anyaggal, tartós, pamutrostokat tartalmazó papírral, vagy színes selyemmel borították be. Már a korai időkben is sokféle színben és díszítéssel készültek, de a kínai lampionművészet igazi kibontakozása a Tang-dinasztia idején (618-907) indult meg, amikor már többféle anyag felhasználásával változatos figurális lampionokat készítettek. A Szung-dinasztia korában (960-1279) már vízzel hajtott, mozgó lampionkompozíciókat is építettek a művészek.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...