2015.04.29. 16:33:45 10979 284

Rost- és folsavtartalomban nincs párja: a spárga
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rövid ideig található meg a boltok polcain és a piacon, de olyan egészséges, hogy ilyenkor aztán jól tesszük, ha minél többet fogyasztunk belőle. A legjobb a friss és zsenge változat, amit áprilistól júliusig vásárolhatunk meg. A konzervnek már köze sincs a nyers változathoz.

Spárga - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Spárga

A spárgát gondosan kell ápolgatni, hogy végül a 8-12 mm-es hajtásokat begyűjthessék, ráadásul nagyon rövid ideig tart a szezonja, mindössze három hónap: április, május és június. A hajtásait spárgasípoknak hívják. Akkor a legfinomabb, amikor még lédús és zsenge.

Dúskál a rostban és a vitaminokban

A spárgaszár kiválóan emészthető rostokból áll, ami jót tesz a gyomornak. Csupán felsorolás szerűen: tartalmaz A, B1, B2, C és E-vitamint, valamint aminosavakat, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot és káliumot is. A zöld spárga tápanyag dúsabb, mivel magasabb a klorofil, a C-vitamin és a karotin tartalma is, mint a sárgás változatnak.

Amiben igazán kiváló: a folsav

Körülbelül 100 gramm spárga elfogyasztásával már fedezzük a napi folsavbevitelt, ami elengedhetetlen a sejtosztódáshoz és a fehérjeszintézishez is. A folsavhiány nagyon gyakori, fáradékonyság, nyugtalanság és a koncentrációhiány kíséri.

Fogyókúrához ideális társ a spárga

Ha úgy szeretnél fogyni, hogy közben nem mondasz le a finom ízekről, és a szükséges vitaminokról sem, akkor a spárga nagyszerű választás. Kicsi a kalóriatartalma (100 g-ban 20 kalória), friss íze van, könnyen emészthető és jól kombinálható a különböző húsos vagy rizses ételekkel.

Mire alkalmazzuk?

Gyógynövényként már több száz éve alkalmazzák, többek között vízhajtó, vesekőhajtó és enyhe hashajtó tulajdonságának köszönhetően. Jótékony hatással van a keringésre is. Védi a belsőelválasztású mirigyeket. Régen fogfájásra is alkalmazták a spárga szárított porát.

Fogyaszthatjuk nyersen is, de úgy kevésbé ízletes. Kevés vízben, citromlével és sóval ízesítve megfőzzük, a végén egy kis vajban átforgatjuk, így adja ki igazi zamatát. Ha nyersen szeretnénk kihasználni vitamintartalmát, akkor gyümölcscentrifugával kinyerhetjük a levét, ám így a rostok kárba vesznek.

Forrás: hazipatika.hu, vital.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...