2014.07.19. 08:05:56 7388 22

Nyári pihenés - és mi lesz a munkával?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A jó idő beköszöntével egyre többen vágyunk ki a szabadba: túráznánk egyet a hegyekben, felfedeznénk egy-egy számunkra még ismeretlen várost, vagy csak lógatnánk a lábunkat a hűs habokban, de mi lesz a munkával? Hogyan tudunk szabadságot kivenni úgy, hogy a főnök se mondhassa a hajó indulása előtt két nappal, hogy nem enged el a hőn áhított utazásra?

Nyári szabadság vs. munka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyári szabadság vs. munka

A Munka Törvénykönyve részletesen meghatározza, hogyan, milyen mértékben rendelkezhet a munkáltató, illetve a munkavállaló a munkavállalót megillető szabadság felett. A jogalkotók a szabályok megalkotása során elsődlegesen a munkáltató gazdasági érdekét tartották szem előtt, amikor úgy döntöttek, hogy a szabadság jelentős részéről a munkáltató dönthet, ugyanakkor kimondták azt is, hogy a szabadság meghatározott mértékéről a munkavállaló jogosult rendelkezni.

A szabályozás értelmében a munkavállaló minden évben hét munkanap szabadságról jogosult dönteni. Abban az esetben, ha a munkaviszony év közben kezdődik, illetve szűnik meg, ennek mértéke időarányosan csökken. Fontos megkötés, hogy ez a rendelkezési jog a munkaviszony első három hónapjára nem vonatkozik, csak azt követően illeti meg a munkavállalót.

Ezt a hét munkanap szabadságot a munkáltatónak a munkavállaló kérésére, legfeljebb két részletben, a munkavállaló által megjelölt időpontban kell kiadnia, ha a munkavállaló a szabadságra vonatkozó igényét a munkáltatónak legalább a szabadság kezdete előtt tizennégy nappal bejelenti, hiszen a munkáltatónak is fel kell készülnie arra, hogy a munkából szabadsága idejére kieső ember nélkül is gördülékenyen menjen a munka, folyjon a termelés.

A hét munkanap - valljuk be - nem sok, egy hosszabb nyaralásra talán éppen csak elég, ugyanakkor a jogszabály azt is előírja, hogy a munkáltatónak (eltérő megállapodás hiányában) lehetőség szerint úgy kell kiadnia a munkavállalót megillető szabadságot, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Ebbe az időtartamba persze nem csak a szabadság, hanem a pihenőnap (heti pihenőidő), a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap is beleszámít. A szabadságot a munkáltató a munkavállaló előzetes meghallgatása után adhatja ki, melynek időpontját - csakúgy, ahogy a munkavállalónak - neki is tizenöt nappal annak kezdete előtt kell a munkavállalóval közölnie.

A munkáltatót a munkavállaló nyilatkozata nem köti ugyan, de azt köteles meghallgatni és egy idejében lefolytatott egyeztetés, az akut feladatok mielőbbi ellátása, a munkatársak munkájának segítése a főnököt is arra sarkallhatja, hogy tényleg pihentető legyen a munkavállaló nyaralása és újult erővel lásson hozzá ismét a feladatok elvégzéséhez.

dr. Bekk Judit

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.