2020.09.24. 16:38:45 9721 233

Neked is sötét a bonus-malus rendszer? Tisztázzuk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Általában évente egyszer, a kötelező biztosítás megkötésénél vagy újra kötésénél van rá szükségünk, mégis többségében vakon tapogatózunk a saját bonus-malus besorolásunkat illetően. Pedig az előzetes árszámítás tekintetében igen fontos – ha nem megfelelő kategóriát jelölünk, később igencsak meglepődhetünk a fizetendő összegen.

Autó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autó

A bonus-malus egy olyan - talán elsőre alaposan túlbonyolítottnak tűnő - értérendszer, amivel kapcsolatban még a legtöbb biztosítós is csak azt súgja meg, honnan kérdezheted le a sajátodat. De valljuk be, az online alkusz oldalakon egyszerűen csak tippelni szoktunk. Mivel a bonus-malus besorolás nagyban befolyásolja a biztosításunk árát, érdemes tippelés helyett tájékozódni! A kötelező felelősség biztosítási szerződés árszámításakor ugyanis a biztosító „bonus” -t, jutalmat számol a kármentes vezetésért, és „malus” -t, azaz, pótdíjazást ad hozzá az okozott károk tekintetében.

Mindenki A00-ból indul

Az első szerződéskötéskor egyformán A00 alapdíjas kategóriából indulunk, amit persze befolyásolhat igazolással fedezett kárelőzményi besorolás. Nem ismert kárelőzmény esetén is ez, az alap kategória lesz a számítás alapja. Aztán ha évfordulókor már károkozás mentes éveket tudhatunk magunk mögött, akkor kerülünk egyre feljebb B00-B10-ig jelzett kategóriákba, ám ez csak minimum 9 hónapja folyamatos biztosítási szerződés esetén érvényes. Tehát, hiába volt 5 balesetmentes évünk, ha egy évig autó (és biztosítás) nélkül voltunk.

Negatív irányba is könnyedén kilenghetünk, ekkor M01-M04 fokozatok között kapunk besorolást. Itt a károkozás ténye és a baleset során használt jármű is fontos. Például, ha személygépkocsival vagy motorral káreseményt okozunk, akkor két osztályt esünk a bonus-malus rendszerben két károkozásnál pedig hat kategóriával kerülünk lejjebb. Autóbusz és bizonyos egyéb járművek esetén minden károkozásnál egy fokozatot csúszunk le. A kategóriát minden évben a korábbiból számolják, tehát a legjobb, B10-es kategóriából nem kerülhetünk egyből a legrosszabb, M04-es kategóriába a következő évben.

Hogyha eddig nem követtük nyomon a bonus-malus-t, akkor sincs semmi veszve, hiszen könnyedén lekérdezhetjük a központi rendszerből. Ugyanakkor autóeladás során is tovább vihetjük a pozitív besorolást, ha az új autó vásárlása (illetve a szerződéskötés) két éven belül történik és azonos gépjárműkategóriában maradunk. Ez csak akkor érvényes, ha az előző szerződés már nem él, tehát ha második járművet vásárlunk a meglévő mellé, ott nem érvényes a régi besorolás.

A pozitív kártörténetünk igazolását a MABISZ kártörténeti nyilvántartásából kérhetjük le.

Nem mindig éri meg a biztosítóra hárítani a költséget

A bonus-malus besorolási rendszer az oka annak, hogy károkozás esetén sem érdemes feltétlenül a biztosítóra hagynunk a költségek rendezését. Ekkor ugyan mentesülünk az saját zsebből fizetés bosszúságai alól, azonban, ha biztosítóra bízzuk a dolgot, akkor sokszor jóval nagyobb költséggel kell számolnunk a pótdíjak miatt, amit következő években számítanak fel. Tehát kisebb károkokat sokszor érdemes kifizetnünk – amire legtöbbször a biztosító is felhívja a figyelmünket.

Természetesen a legoptimálisabb, ha egyáltalán nem okozunk kárt, ekkor szépen évről évre feljebb kerülünk a „bonus” táblázatban. Ebben segíthet például az is, (ha elolvasod a cikkünket négy, gyakran rosszul értelmezett KRESZ szabályról!)[https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/4-kresz-szabaly-amit-sokan-nem-jol-alkalmaznak]

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Továbbra is népszerű, de átalakult a borravaló intézménye egy felmérés szerint

Továbbra is népszerű a borravaló intézménye Magyarországon, bár a fiatalabbak már jobban meggondolják, mennyivel adjanak többet a szolgáltatásokért - derült ki a Hellopay fizetési rendszereket üzemeltető társaság felméréséből.

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.