2019.07.08. 16:28:49 9383 306

Műanyag mentes július – így pótold az eldobhatót!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Idén júliusban végre nagyon hasznos divathullám söpör végig a mainstream médián – és így az életünkön. Kerüld a műanyagot, oldd meg eldobható nélkül egész júliusban! Végre előtérbe került a környezetszennyezés visszafogása és a tudatos életmód. Remélhetőleg a műanyag mentes júliust, további tudatos életmód követi majd, hiszen a kezdeti lendület életmód váltást alapoz meg. De mit és hogyan cserélj le újrahasznosíthatóra? Segítünk!

Vászonszatyor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vászonszatyor

Szívószál

Az egész műanyag mentességet lényegében a szívószál üldözés indította el. Pár hónapja rengeteg cikket lehoztak arról, hogy a szívószál milyen károkat okoz a természetben, különös tekintettel a tengeri élővilágra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez főleg a tengerpartok környékére jellemző, hiszen ott sokszorosa a szívószál használat és az eldobált szívószál mennyisége is a hazainak. Ugyanakkor, ha már így alakult, legalább mi is tudunk újrahasznosítható, például fém szívószálakat beszerezni!

Azok a bizonyos tisztasági ügyek…

Szívószálnál sokkal jelentősebb, hogy a pelenkák, az egészügyi betétek és a tamponok, amellett, hogy igazából veszélyes hulladék kategóriába tartoznának több mint 500 év míg lebomlanak, és újrahasznosítani sem lehet őket. Alternatívaként azonban már megjelentek a mosható pelenkák és betétek, illetve az intimkelyhek, melyekkel óriási mértékben csökkenthetjük a biológiai lábnyomunkat. Manapság már a kozmetikai vattapamacsok helyett is jópofa mosható korongok készülnek – amik amellett, hogy környezettudatosak, még jópofák is.

Bevásárlás – csomagolás, csomagolás hátán

Ugyan a mákot még nem szemenként csomagolják, de lassan ott tartunk, hogy minden mást igen. A zöldséget és gyümölcsöt a kimérős helyeken könnyedén pakolhatjuk vászonzsákba, vagy lebomló papírtasakba, de a hús és sajt termékekkel nehezebb dolgunk van. Legjobb, ha megpróbálunk az előre csomagolt, kiporciózott, szeletelt holmiktól tartózkodni, a csemegepultnál pedig általunk vitt műanyag dobozba kérjük a húst, felvágottat, sajtot. Ám ha mégis megkerülhetetlen, hogy valamit zacskóval együtt kapjunk, használjuk újra, ha lehet többször is. Végső mozzanatként remek kukászacskó lehet a vásárláskor kapott nejlonszatyor.

Víz kérdés

Óriási divatnak örvend húsz éve töretlenül a palackos ásványvíz, holott ez itthon nem igazán indokolt. Magyarországon ugyanis kifejezetten jó a csapvíz, szerencsére meglehetősen sok is van és olcsón hozzájutunk. Azonban rengeteg PET palackot termelünk ki a megnövekedett ásványvízhasználattal. Mely ugyan újra feldolgozható, ha megfelelően gyűjtjük, de még így is jóval környezetszennyezőbb, mintha nem is használnánk.

„Mi változik attól, ha én…”

Minden embernek csak a saját magáét kellene visszafognia és máris jobban állna a helyzet. Tehát ne gondold, hogy a társadalomban elhanyagolható, amit te magad teszel. Hogy melyik műanyag mennyi idő alatt bomlik le, arról pedig itt egy igazán ijesztő gyűjtés: Műanyagpohár 50 év, a gumicsizma 50-80 év, a műanyag palack 450 év alatt bomlik le. Az eldobható pelust már említettük, minden darabnak közel hatszáz évre van szüksége és ennyi idő kell a horgászdamilnak is a lebomláshoz. A műanyagszatyrok viszik a prímet, típustól függően akár 1000 évig is eltarthat, míg újra a körforgás részei lesznek.

Forrás: erdekesvilag.hu/mennyi-ido-alatt-bomlanak-le-az-altalunk-hasznalt-anyagok-a-kornyezetben/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

A népszerű akril – Megéri-e ebből készült termékeket vásárolni?

Az akril népszerűségét leginkább költséghatékonyságának, könnyen megmunkálhatóságának, sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti. Az anyag ezen tulajdonságait figyelembe véve nem meglepő, hogy egyre több területen – a munkahelyi irodáktól a lakóingatlanokig – tartanak igényt a használatára. Könnyen tisztítható, sérülés esetén pasztával egyszerűen javítható felületének köszönhetően az otthonokban is gyorsan közkedveltté vált. Milyen egyéb ismérveivel nyerheti el a tetszésünket?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.