2015.01.10. 10:06:55 39261 74

Miért használj borecetet + egy házi recept!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vörös- vagy fehérborecetet évszázadok óta ismerik a világ minden táján, Magyarországon is szép múltra tekint vissza. Elképzelhető, hogy születését itt nálunk honfoglaló őseink hanyagságának, vagy hozzá nem értésének, esetleg a feledékenységének köszönheti. De valószínűsíthetőbb, hogy inkább a puszta véletlennek. Törzshelye a konyha, de finom ízén kívül még számos pozitív hatással bír.

Ecet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ecet

Vedd le a polcról…

Olcsóbb változatai már szinte minden élelmiszerbolt polcain megtalálhatóak. Vannak azonban olyan termékek, amelyek különleges eljárással, vagy hosszabb ideig készültek, ezek inkább borszaküzletekben, vagy szakboltokban kaphatóak. Készülhet vörös- vagy fehérborból is, eszerint különböztetünk meg vörös- és fehérborecetet. A „normál” ecettől eltérően itt a bor, illetve annak alkoholtartalma baktériumos erjedési folyamat hatására ecetsavvá alakul. Több évig is készülhet, van, hogy tölgyfahordóban érlelik. Az elkészült ecet minősége függ a „kiinduló” bor minőségétől.

… vagy készítsd el házilag

Ha szereted a házi praktikákat, készítsd el Te magad.

Ez kell hozzá:

  • fél liter fehér- vagy vörösbor
  • fél dl ecet
  • néhány szem kockacukor
  • 10 db mazsola

Így készül:

Egy nagyobb befőttes üvegbe beleöntöm a bort, ebbe dobom a pár szem kockacukrot (ez azért kell, hogy az erjedés beinduljon). Erre mehet a mazsola és az ecet. Az üveget lefedem egy darabka vászonnal, vagy szalvétával és „téli álomra” küldöm úgy 1,5-2 hónapra, a lakás egyik meleg részére. Ha letelt az idő, leszűröm és átöntöm egy másik üvegbe.

Ecet helyett borecet

A jól megszokott „hagyományos” ecetes salátaöntetünkön nehezen változtatunk, még az összetevők arányát se nagyon, nemhogy az alapanyagot. Pedig érdemes, ha nem is teljesen, legalább részben áttérni a borecetre. A hagyományos ecettel szemben, az ő javára szól, hogy miközben készül, nem veszíti el a borban található értékes összetevőket, amelyek igen kedvező hatással vannak szervezetünkre.

Borecet, az ízfokozó

Amellett, hogy salátákra kiváló (nálunk a fehérborecet-olívaolaj-őrölt bors kombináció megy a legjobban), ízérzékünket is helyreállítja, amely a túlzásba vitt sózásnak, borsozásnak, édesítésnek köszönhetően torzulhat. Segítségével kevesebbszer nyúlunk majd a sótartó után, jobban kiérződnek a zamatos, finom ízek.

Borecet, az „orvosság”

Már antioxidáns tartalmának köszönhetően is igazi csodaszernek számít, alacsony zsír- és nátriumtartalmának hála, fogyasztása jótékony hatással van a vérnyomásra, helyreállíthatja a koleszterinszintet is. Így szív- és keringési betegségben szenvedők se felejtsék el ezzel ízesíteni ételeiket. Sőt, érzékenyebb gyomrúak is fogyaszthatják, az emésztésre kimondottan jó hatással van.

Ecetes borogatásként zúzódásokra, gyulladásokra és dagadásokra is alkalmazható.

Fontos felfedezés, hogy napi 2 teáskanálnyi adag rendben tartja a vércukorszintet is.

Borecet, a fogyókúrás csodaszer

Az Arizona Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatoknak hála, ma már tudjuk, könnyedén felveszi a harcot a nem kívánt kilókkal szemben is. Hatása úgy érvényesül, hogy a benne lévő ecetsav meg tudja zavarni a keményítő emésztését, így szervezetünk kevesebb kalóriát használ majd fel. Már rövid ideig tartó fogyasztása is képes leolvasztani rólunk néhány felesleges dekát, esetleg kilót. Ehhez pedig már a fent írt napi 2 teáskanálnyi mennyiség is elegendő.

Borecet, a bőröd barátja

Nemcsak finom, nemcsak „gyógyszer”, hanem tisztít és fertőtlenít is. Pattanások leszárítására, zsíros bőr kezelésére is jól alkalmazható. Mivel a bekent bőrfelületen hűs érzetet biztosít, így kiváló lehet rovarcsípések, illetve az okozta duzzanatok kezelésére. A hab a tortán, hogy a viszketést is elmulasztja.

Forrás: boraszportal.hu, mindmegette.hu, borecet.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Gumis lepedő gond? Így hajtogasd!

Üdvözlünk a "Gumis lepedők hajtogatási fesztiválján"! Igen, jól hallottad, azért gyűltünk ma össze, hogy megünnepeljük a világ legádázabb sportágát: a gumis lepedők hajtogatását! Tudjuk, hogy sokan nem gondolják ezt olyan komoly tevékenységnek, mint mondjuk a hegymászást vagy a sakkot, de hidd el, a gumis lepedő hajtogatása legalább akkora kihívást tartogat, mint az említett sportok gyakorlása. Némi rutint igényel, de ha egyszer megtanulja az ember, könnyen és gyorsan elvégezhető.