2024.02.29. 15:33:13 6240 225

Március 5-én tartják a Néprajzi Múzeum napját
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Március 5-én tartják a Néprajzi Múzeum napját, melynek részeként az érdeklődők ingyenesen betekinthetnek a múzeumi munka kulisszatitkaiba, valamint egy kalotaszegi falu életét bemutató időszaki tárlat is nyílik.

Néprajzi Múzeum - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Néprajzi Múzeum

A hagyomány szerint az intézmény minden évben március 5-én ünnepli a múzeum napját. Xántus Jánost 1872. március 5-én nevezték ki a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának igazgatóőrévé, így lett ez a nap a Néprajzi Múzeum születésének is a napja. Az elsőként leltárba vett két és félezer tárgy Xántus János Kelet-Ázsiai expedíciójából származik, ez alapozta meg a múzeum nemzetközi gyűjteményét.

A 152. évforduló alkalmából ingyenesen megtekinthetők a Néprajzi Múzeum raktárai és Gyűjteményi Központja, végigjárható a műtárgyérkeztetés útvonala, megismerhetők a restaurálási folyamatok és a múzeum létfontosságú munkálatai, bejárható a múzeum épülete egy rendhagyó vezetésen, valamint koncertet ad a helyszínen az Üsztürü zenekar is.

Szintén március 5-én nyílik a múzeum legújabb időszaki tárlata Együtt - Inaktelki képek 2000-2002 címmel, amely egy kalotaszegi falu életét mutatja be az ezredfordulón. A kiállítás elsősorban a hétköznapi életre, a közösséget fenntartó és működtető kapcsolatokra, az egyén és közösség viszonyára, a közösségi normákra és szabályokra fókuszál, de nem a falubeli élet teljességének bemutatására törekszik.

A tárlat célja, hogy a figyelmet a néprajzi terepfotó kevéssé ismert értékeire és összetett jelentéseire, többrétegű értelmezési lehetőségeire fordítsa, kiemelve ezzel a képeket a dokumentációs terepfotók illusztrációs szerepéből. Bővebb információk a programokról a www.neprajz.hu weboldalon találhatók.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...