2020.09.23. 14:57:53 8937 205

Létszámleépítés a munkáltatónál? - Mit is jelent pontosan?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyakori a munkáltatók körében a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó indokolásként, hogy létszámleépítést eszközölnek a cégnél, átcsoportosítások várhatók. Fontos azonban, hogy a csoportos létszámleépítésnek szigorú szabályai vannak a munka törvénykönyvében, jelen bejegyzésünkben ismertetjük a legfőbb rendelkezéseket.

Elbocsátás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elbocsátás

A jogszabály először is meghatározza, hogy a létszámcsökkentés mely esetköreire vonatkoznak a törvényi rendelkezések. Ennek értelmében annak van jelentősége, hogy a döntést megelőző félévre számított átlagos statisztikai létszám szerint meghatározott létszámú cégnél a munkavállalók milyen mértékét érinti a döntés. Így a húsznál több és száznál kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégnél csoportos létszámleépítésnek minősül, ha legalább 10 munkavállalót, száz és háromszáz munkavállaló között a munkavállalók 10 százalékát, háromszáz főt foglalkoztató cégnél legalább harminc munkavállalót érint az intézkedés.

Lényeges, hogy csoportos létszámleépítés esetén a munkaviszony megszüntetésének indoka a munkáltató működésével összefüggő ok. Csoportos létszámcsökkentés esetén a munkáltató előzetesen köteles az üzemi tanáccsal tárgyalni. Többek között, a döntés okairól, és az érintett munkavállalók köréről, továbbá az állami foglalkoztatási szervet is tájékoztatnia kell. A kormányhivatallal már az érintett munkavállalók azonosító adatait is közölni kell, a felmondások közlését legalább harminc nappal megelőzően. Ez értelemszerűen egyúttal azt is jelenti, hogy a döntésről az érintett munkavállalót is a felmondás közlését megelőzően legalább harminc nappal írásban kell tájékoztatni. Így a munkavállalónak van ideje felkészülni a munkaviszony megszűnésére.

A felmondást az előzetes írásbeli tájékoztatást követően legalább 30 nappal lehet megtenni, ettől az időponttól kell számítani a felmondási időt is. Ha a munkavállaló érintett a csoportos létszámleépítéssel, és az általános szabályok szerint, három évet meghaladó munkaviszonyára tekintettel a végkielégítésre jogosult, ezt a juttatást a részére csoportos létszámleépítés esetén is teljesíteni kell.

Lényeges továbbá, hogy a felmondási védelem a csoportos létszámleépítés esetén is megilleti a munkavállalót. Ennek értelmében a munkáltató csoportos létszámleépítésre hivatkozással sem szüntetheti meg felmondással munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság alatt. Ez a védelem vonatkozik továbbá azokra a munkavállalókra, akik a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítést teljesítenek, továbbá a női munkavállalókra a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének tartama alatt.

Szerző: dr. Varga Júlia

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.