2023.08.25. 17:50:39 8429 267

Lenyűgöző érdekességek a parfümről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kellemetlen testszag nagymértékben megnehezítheti a társas kapcsolatok minőségét, mely kérdés ráadásul a „nem illik róla beszélni” szenzitív kategóriába sorolódik.

Parfüm - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Parfüm

Mikrobiológusok egy kisebb csapata nemrégiben fellelte a testszagot előidéző „ludast” is, vagyis a hónalj területén élő Staphylococcus hominis mikrobában található C-T liáz nevű enzimet. Ezek a hónaljban „honra lelt” baktériumok az egyébként szagtalan vegyi anyagokkal rendelkező verejtékből táplálkoznak, melyeket tioalkoholokká alakítanak át. Ez utóbbi enzim felelős a szúrós, kellemetlen szagért. Mivel a tudósoknak már sikerült beazonosítani a testodort előidéző kémiai elkövetőt, a probléma megoldása irányába is tettek már lépéseket.

Mindemellett pedig a tudóscsapat két típusú verejtékmirigyet különböztetett meg: 1. az ecrin mirigy – mely a testet közvetlenül fedi be, és részt vesz a hűtő folyamatban. 2. a szőrtüszőkben található apokrin mirigyek – melyek a hónaljban, a és nemi szerveken találhatók. Ennek a beazonosításnak reményteljes közeljövőbeli gyümölcse az lehet, hogy olyan hatékony dezodorokat tudnak alkotni, melyek nem rendelkeznek káros hatásokkal.

A szaglás mögött rejlő pszichológia

Az ember társas lény mibenlétét bizony a szaglás is nagymértékben befolyásolja. A különféle kulturális „szagmintavételek” (pl. egymás üdvözlése öleléssel, puszival stb.) azt a célt szolgálták, hogy az emberek a testszag alapján mérjék fel az egyén megbízhatóságát, szimpatikusságát. Az orrot nem lehet becsapni! Nem véletlen, hogy a legszeretettebbek természetes illata becses érték. Gondoljunk csak a kisbabájukat betelhetetlen imádattal szagolgató édesanyákra, vagy éppen a kedves pólóját magukon viselőkre, míg az ideiglenesen távol van tőlük. Egy 2020-as tanulmány rámutatott arra (Hofer és kutatótársai), hogy a partner illata figyelemre méltó módon csökkentheti a stressz-szintet, illetve támogatja a jobb és pihentetőbb alvást.

A bioorganikus kémiaprofesszor, Ulf Ellervik szerint a szaglás speciális módon kapcsolódik az emberi agy érzelmi központjához, így ismeretes a tanulást elősegítő, valamint az emlékfelidéző tulajdonságaik is. Mivel az illatoknak meglepő hatalmuk van az érzelmeink fölött, ezért várható volt, hogy előbb-utóbb egy iparág fog épülni mindennek kiaknázása érdekében. Ez a parfümök és kozmetikumok formájában öltött testet magára.

A tudomány álláspontja az, hogy a bőr pH-értékétől válik függővé az egyes parfümök illata – így személyenként eltérő lehet. A szervezet faggyútermelése pedig befolyásolja, hogy az illatok milyen hosszú ideig örvendeztetik meg mind az egyént, mind pedig a környezetét.

A parfüm a latin „per fumus” (füstön át/keresztül) szóból eredeztethető. Ez utóbbi kifejezés arra enged következtetni, hogy a régi korokban a különféle fűszernövények elégetéséből nyerték a kellemesen áradó illatokat. A parfüm a mai illatiparig való eljutásáig nagy utat tett meg, és lassan vált meg eredeti rendeltetésétől. Néhány ókori kultúrában (Egyiptom, Mezopotámia) a virágokból és gyógynövényekből nyert illatszerek a spiritualitás szerves részét képezték. Mindemellett pedig gyógyászati célokra is használták ezeket a természetes összetevőjű készítményeket, és igyekeztek kiaknázni a gyógyító tulajdonságaikat. Az illatok érzelmekre, ideg- és hormonrendszerre gyakorolt előnyös hatásait már elég korán felismerték. A vallásokhoz köthető illatszertartások pedig a transzcendens iránti tisztelet kimutatását szolgálták. Az illatok segítségével igyekeztek fenntartani a lelki éberségüket, elűzni a gonosz és ártó gondolatok és érzések zavaró tényezőit.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...