2023.08.25. 17:50:39 8428 267

Lenyűgöző érdekességek a parfümről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kellemetlen testszag nagymértékben megnehezítheti a társas kapcsolatok minőségét, mely kérdés ráadásul a „nem illik róla beszélni” szenzitív kategóriába sorolódik.

Parfüm - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Parfüm

Mikrobiológusok egy kisebb csapata nemrégiben fellelte a testszagot előidéző „ludast” is, vagyis a hónalj területén élő Staphylococcus hominis mikrobában található C-T liáz nevű enzimet. Ezek a hónaljban „honra lelt” baktériumok az egyébként szagtalan vegyi anyagokkal rendelkező verejtékből táplálkoznak, melyeket tioalkoholokká alakítanak át. Ez utóbbi enzim felelős a szúrós, kellemetlen szagért. Mivel a tudósoknak már sikerült beazonosítani a testodort előidéző kémiai elkövetőt, a probléma megoldása irányába is tettek már lépéseket.

Mindemellett pedig a tudóscsapat két típusú verejtékmirigyet különböztetett meg: 1. az ecrin mirigy – mely a testet közvetlenül fedi be, és részt vesz a hűtő folyamatban. 2. a szőrtüszőkben található apokrin mirigyek – melyek a hónaljban, a és nemi szerveken találhatók. Ennek a beazonosításnak reményteljes közeljövőbeli gyümölcse az lehet, hogy olyan hatékony dezodorokat tudnak alkotni, melyek nem rendelkeznek káros hatásokkal.

A szaglás mögött rejlő pszichológia

Az ember társas lény mibenlétét bizony a szaglás is nagymértékben befolyásolja. A különféle kulturális „szagmintavételek” (pl. egymás üdvözlése öleléssel, puszival stb.) azt a célt szolgálták, hogy az emberek a testszag alapján mérjék fel az egyén megbízhatóságát, szimpatikusságát. Az orrot nem lehet becsapni! Nem véletlen, hogy a legszeretettebbek természetes illata becses érték. Gondoljunk csak a kisbabájukat betelhetetlen imádattal szagolgató édesanyákra, vagy éppen a kedves pólóját magukon viselőkre, míg az ideiglenesen távol van tőlük. Egy 2020-as tanulmány rámutatott arra (Hofer és kutatótársai), hogy a partner illata figyelemre méltó módon csökkentheti a stressz-szintet, illetve támogatja a jobb és pihentetőbb alvást.

A bioorganikus kémiaprofesszor, Ulf Ellervik szerint a szaglás speciális módon kapcsolódik az emberi agy érzelmi központjához, így ismeretes a tanulást elősegítő, valamint az emlékfelidéző tulajdonságaik is. Mivel az illatoknak meglepő hatalmuk van az érzelmeink fölött, ezért várható volt, hogy előbb-utóbb egy iparág fog épülni mindennek kiaknázása érdekében. Ez a parfümök és kozmetikumok formájában öltött testet magára.

A tudomány álláspontja az, hogy a bőr pH-értékétől válik függővé az egyes parfümök illata – így személyenként eltérő lehet. A szervezet faggyútermelése pedig befolyásolja, hogy az illatok milyen hosszú ideig örvendeztetik meg mind az egyént, mind pedig a környezetét.

A parfüm a latin „per fumus” (füstön át/keresztül) szóból eredeztethető. Ez utóbbi kifejezés arra enged következtetni, hogy a régi korokban a különféle fűszernövények elégetéséből nyerték a kellemesen áradó illatokat. A parfüm a mai illatiparig való eljutásáig nagy utat tett meg, és lassan vált meg eredeti rendeltetésétől. Néhány ókori kultúrában (Egyiptom, Mezopotámia) a virágokból és gyógynövényekből nyert illatszerek a spiritualitás szerves részét képezték. Mindemellett pedig gyógyászati célokra is használták ezeket a természetes összetevőjű készítményeket, és igyekeztek kiaknázni a gyógyító tulajdonságaikat. Az illatok érzelmekre, ideg- és hormonrendszerre gyakorolt előnyös hatásait már elég korán felismerték. A vallásokhoz köthető illatszertartások pedig a transzcendens iránti tisztelet kimutatását szolgálták. Az illatok segítségével igyekeztek fenntartani a lelki éberségüket, elűzni a gonosz és ártó gondolatok és érzések zavaró tényezőit.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.