2023.07.18. 12:30:00 7403 274

Legyen valóban hazai a kerted: Telepítsd vissza az őshonos fajokat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberek általában arra vágynak, amilyük nincs. A göndör hajú nők egyenes hajra, a társasházban lakók saját udvarra… A kertészkedők pedig különleges, távoli vidékek növényeire. Pedig minden, amire szükségünk van, itt van az orrunk előtt. Gondolj csak a naplementében izzó, gyönyörű pipacsmezőre.

Évelő len - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Évelő len

A helyi növényekkel való kertészkedés nem csupán a szemünket gyönyörködteti azzal, hogy kizárja az úgymond tájidegen növényeket a környezetünkbül, de ugyanakkor jelentős hatást gyakorolhat ez a döntésünk a madarak és a rovarok túlélési esélyére.

Így készül a vadvilág-barát kert (őshonos növényekkel)!

Amennyiben fontos számodra a környezeted, hanyagold a növényvédő szerek használatát a konyha- és a virágoskertben. A vegyszerek helyett alkalmazz ökológiai kertészeti megoldásokat a egészséges ökoszisztéma fenntartásához, amit az tesz könnyebbé, hogy a helyileg honos növények ellenállóban a helyi károkozók ellen.

Biztosan van egy csekély hátránya is, pl. a szúnyogok, de ez ne tántorítson el attól, hogy itatókat létesíts a madarak és a növényeket beporzó rovarok számára. A rendszeresen tisztán tartott sekély tálkák közepébe helyezz egy-két kavicsot, hogy a szomjas rovarok arra szállva tudjanak inni.
A víz mellett a helyi növények ugyanolyan létfontosságúak a méhek és pillangók túléléséhez, ugyanakkor nélkülük termés sem lenne. A Magyarország területén őshonos növények közül választhatsz olyan fajokat is, amelyek termése ehető a madarak számára.

Milyen helyi növényfajokat ültethetsz el a kertedben?

Ősszel máris vethetünk gombernyőt, ami egy fél méter magasságig nővő évelő növény. A kis fehér virágzattal rendelkező növény ráadásul köptetőként is alkalmazható gyógynövény!
Ugyancsak ősszel érdemes vetni az érdekes nevű nyúlszapuka nevezetű sárga virágzattal és borzas levelekkel díszelgő növényt.
A fűzfákat kedvelők számára egy másik sárga virágú, aprócska növényt ajánlanak, ami a fűzfalevelű peremizs nevet viseli. Egy másik gyógynövényként is funkcionáló évelő virágot is ültethetünk; a gyönyörű lila színű virágzata mellett a kivonata is nélkülözhetetlenné teszi, hiszen ez a legkülönbözőbb bőrbetegségek kezelésére lehet alkalmas. Tavasszal gondoljunk a kedves virágzatú évelő lenre, ugyanis magját napfényes időszakban érdemes vetni.

Egy ilyen helyi növényekkel beültetett kertben üldögélve nem csupán a természet látványát és hangjait élvezheted, de közben pozitív hatást is gyakorolhatsz a környezetre!

Forrás: chatelaine.com, www.egy.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában