2024.04.25. 08:36:55 4458 169

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Kérdések Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kérdések Fotó:123rf.hu

Miért éppen Zeigarnik?

A jelenség elnevezése Bluma Zeigarnik litván pszichiáter nevéhez kötődik, aki megfigyelte, hogy egy pincér emlékezetében elevenebben élnek a ki nem fizetett számlák, semmint a kifizetettek. Vajon miért? Kiderült, hogy ez a hatás erős befolyást gyakorol a mentális folyamatokra, melyet később a tévésorozatok sugárzói tudatosan beépített módszerként alkalmaztak (teszik ezt ma is), hogy a nézőkben aktívan tarthassák az érdeklődést és folyamatosan táplálják a „vajon mi fog történni?” kíváncsiságát.

A klinikai pszichológus és coach Corey Wilks szerint Zeigarnik ezen megfigyelése során arra a következtetésre jutott, hogy az agyunk valamiért úgy van bekötve, hogy jobban emlékezzen a befejezetlen feladatainkra, mint a már befejezettekre. Egy mentális teendőlista hatására az agy kellő erőforrást biztosít számunkra ahhoz, hogy a dolgaink végére jussunk, illetve a jobb nyomonkövetéshez egyaránt.

Egy izgalmas regény tovább olvasása vagy film tovább nézése iránti vágyunkat is a háttérben ez az effektus mozgatja, amit a filmes szakmában a cliffhanger kifejezéssel láttak el. Alapelvárás, hogy az olvasó és néző figyelme élénken fürkésző legyen, így folyamatosan táplálni kell a kíváncsiságot, fokozni a drámai feszültséget. Az elménk képtelen nyugalomra lelni, felejteni vagy továbblépni mindaddig, amíg nem tudja, mi lesz valaminek a végkimenetele. (Ismerősek lehetnek például az olyan gyakori helyzetek is, amikor egy-egy kifejezés nem jut eszünkbe, és emiatt elviselhetetlen nyugtalanság lesz úrrá rajtunk, miközben azt mondogatjuk, hogy „itt van a nyelvem hegyén a szó”). Ám az is jellemző, hogy midőn kíváncsiságunk kellőképpen kielégült, figyelmünk jóllakatott, szinte azonnal megfeledkezünk a részletekről.

Wilks álláspontja szerint a Zeigarnik-effektus miatt folytatunk folyamatos küzdelmet az úgynevezett „multi-taskinggal”, vagyis a többfeladatos helyzetekkel, amikor egyazon időben párhuzamosan több dologra szükséges fókuszálnunk. Valójában senki sem képes egyszerre több feladat elvégzésére, a teendőlista párhuzamos feldolgozására, mivel a figyelem gyorsan átterelődik arra az egy feladatra, amit aktuálisan végzünk. Példaként: nem tudunk összpontosított, akkurátus munkát végezni akkor, ha a „fő” teendő végzése közben mondjuk e-mailt írunk, mivel a figyelmünk egyik feladatról a másikra fog ugrálni. Bizonyára tapasztaltuk már néhányszor, hogy amikor valaminek a végzésébe bele vagyunk merülve és megzavarnak bennünket, akkor ez azonnali teljesítményromlást (pl. elfelejtett részlet) eredményez. Szoktuk is mondani ilyenkor, hogy „kizökkentett” valaki vagy valami a munkánkból.

A klinikai pszichológus a perfekcionisták gyakori szorongással küzdésének egyik központi okának is a Zeigarnik-hatást tartja. Mindezt azzal indokolja, hogy mivel minden tevékenységüket és megbízatásukat tökéletesen akarják lezártnak tekinteni, nem kevés esetben megszállottan foglalkoznak a részletekkel és irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben. Nem csoda hát, ha emiatt a befejezetlen feladatok toronymagasra nőnek, ők pedig beleesnek a nem megfelelő koncentráció, a stressz és a bizonytalanság kelepcéjébe. A szakember egyik effektus elleni stratégiája a prioritást élvező feladatok számának lecsökkentése (heti 1-3 teendő közé), így azok könnyebben észben tarthatók, követhetők és persze kivitelezhetők lesznek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...