2015.09.20. 08:30:55 11919 355

Le az A-vitamin hiánnyal! – Ezeket edd, ha a sárgarépa nem a kedvenced
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor kicsi voltam, állandó harcot vívtam a szüleimmel a sárgarépa kérdéskörében. Enni vagy nem enni: szerintük igen, szerintem nem. Azzal próbáltak rávenni, hogy megegyem ezt a finomságot, hogy a répától majd jobban tudok fütyülni. Persze, ez a mai napig nem megy, de azt már tudom, hogy van élet a répán túl.

Sárgarépa és tök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sárgarépa és tök

Bár bevallom, manapság már nem kell noszogatni, ha a vasárnapi húsleves mellé répát is szolgálnak föl: megszerettem a narancssárga zöldséget. És persze, már azt is tudom, hogy legnagyobb erénye nem az, hogy tudunk tőle fütyülni. Sokkal fontosabb, hogy a benne található béta-karotin egy olyan fontos vitamin előanyaga, mint az A-vitamin, melynek látásunk, keringésünk, immunrendszerünk erősítése, illetve különböző betegségek (szívinfarktus, szélütés) megelőzése szempontjából is fontos szerep jut.

Ha ezt a szülők tudták volna

Ha a sárgarépa nem épp a kedvenc otthon, akad más béta-karotin forrás is!

Sütőtök

Bárhogy fogyasztod, bárhogy készíted, akár rizottó, leves, vagy püré formájában, biztos forrása lesz az A-vitamin előanyagának.

Káposzta

Szintén sokféle elkészítési módja ismert. Egy azonban minden fogásban közös: a béta-karotin mellett olyan, nem kevésbé fontos vitaminokat is tartalmaz, mint a K- és a C-vitamin.

Édesburgonya

Habár a burgonyához kevés köze van, azért érdemes fogyasztani belőle. Béta-karotin tartalma mellett alacsony glikémiás indexe miatt is vonzó, de magas (a banánnál magasabb) káliumtartalma is indok lehet rendszeres fogyasztására.

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...