2015.10.02. 08:00:16 13058 324

Különleges mézek – Ha valami másra vágysz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az akácméz és a vegyes virágméz valószínűleg gyakori vendég a konyhában, megfázásos időszakban pedig gyógyszerként nagy mennyiségben adagoljuk magunkba. Ezenkívül azonban számos különleges mézfajtával találkozhatunk a magyar piacokon is. Mézkörkép.

Méz, makro - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Méz, makro

Napraforgóméz

Ezt már kóstoltam, nagyon takarékos mézfajta, mivel rendkívül édes, jó sűrű. Hazánkban óriási napraforgó mezők vannak, ezt a méhek és méhészek ki is használják rendesen. Sötét színű méz, ezért jó a mézeskalácsba is, a sütőipar szívesen használja. Elég savas méznek számít, ezért az érzékeny gyomrúaknak, illetve a magas gyomorsavval rendelkező embereknek nem ajánlott.

Repceméz

A repce illatát őrzi, ezért csak úgy kiskanállal nem szívesen fogyasztja senki. Vegyes virágmézbe és krémmézbe viszont belekerülhet. Gyakran párosítják más mézekkel, savtartalma alacsony. Hamar kristályosodik.

Hársméz

Kiváló társad lehet a téli időszakban, mert bevált szer megfázás, láz és hörghurut ellen. Ideális teába, csak arra figyelj, hogy ne tűzforró italba tedd bele, mert a magas hőmérséklet kissé kesernyéssé teszi. Ráadásul, hatóanyagaiból is veszíthet. Sütéshez-főzéshez ne alkalmazd.

Narancsvirágméz

Isteni, narancsos aromájú méz, amit főként a mediterrán országokban állítanak elő. Mi Horvátországban is kaptunk ilyet a tengerparton, ezenkívül mandarin- és citrommézet is kóstoltunk. Egyszerűen fenomenális, vétek teába vagy süteménybe tenni, igaz a citrusos aroma csak finoman van jelen, mégis érezhetően más ez a méz. Egyszerűen csak kanalazzuk önmagában, vagy csorgassuk citrusokra, gyümölcssalátákra.

Levendulaméz

Levendula mézLevendula méz

Nagyon aromás mézfajta, ami itthon elég ritka, Franciaországban viszont annál gyakoribb. Mivel nem túl olcsó szintén nem ajánljuk sütéshez, főzéshez, de még teázáshoz sem, inkább élvezd egy luxus vajas-mézes kenyéren az ízét, vagy fogyaszd önmagában.

Gesztenyeméz

Izgalmas íz és színvilág: az utóíze enyhén kesernyés, a színe pedig sötétbarna. Nagyon gazdag aromája van, ezért érdemes önmagában élvezni az ízét, ne használjuk sütéshez, főzéshez – arra ott van a virágméz, az akácméz vagy a napraforgóméz. A gesztenyemézet inkább kanalazgassuk, még a vérszegénység és a kimerültség ellen is hatásos lehet.

Manukaméz

Igazi gyógyhatású méz, ami főként Új-Zélandon elterjedt, mivel az ott található manukafa virágából készül. Antibakteriális összetevőt is tartalmaz (metilglioxál), ezért egészség megőrzésre külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Fogj egy kis vagy nagy kanalat, és egyenesen a szádba rakd!

Édeshamatméz és fenyőméz

Nagyon magas ásványi anyagtartalmú mézek, amelyek igazából nem virágporból, hanem tűlevelű erdőkben, a növények levelein keletkező mézharmat összegyűjtésével készülnek. Nagyon kellemes az íze és az illata is. Rendkívül egészséges. Ne tegyük forró teába, ne melegítsük fel, inkább magában fogyasszuk.

Cikkajánló:

Már az ókor óta imádjuk a mézet! Nem véletlen!>>

Mitől szuper élelmiszer a méhpempő?>>

Forrás: nlcafe.hu, benefits-of-honey.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.